Work And Travel

Bagaj İşlemleri

Dec. 6, 2022
Contents [show]

Bagaj İşlemleri

 

Bagaj Nedir? Bagaj hazırlarken nelere dikkat edilmeli?

Bagaj, yolcuların kargo bölümüne teslim ettiği ya da elinde taşıdığı eşyalar bütününe denir. Uçak bileti satın aldığında belirli oranlarda bagaj hakkı verilir. 

(Lütfen Biletinizin bagaj hakkını kontrol ediniz)

 

Bagaj Hakkı ikiye ayrılır: El bagajı (Kabin Bagajı) ve Kayıtlı Bagaj (Check-in Bagajı)

 

El Bagajı (Kabin Bagajı) Nedir?

Yolcunun uçağın içine/yanına alabildiği eşyaların bütününe el bagajı(kabin Bagajı) denir. 

El çantası, dizüstü bilgisayar çantası vb. eşyalarınızı kontrol noktalarından geçirmek kaydı ile uçağın içine alabilir, dilerseniz kabin içerisinde bulunan dolaplara yerleştirebilirsiniz. 

Kabin bagajı olarak Ekonomi Class için maksimum 23x40x55 cm ebatlarında, 8 kg ağırlığında 1 parça el bagajı ile 1 adet kişisel eşyanızı taşıyabilirsiniz. Kişisel eşyanız olarak çantanız maksimum 40x30x15 cm ebatında olmalıdır.

 

Hangi Eşyalar El Bagajında Taşınmaz?

Kabin bagajı, sıvı içerikli eşyalar için sınırlı kullanım izni verir. Çok sayıda kozmetik ürünü ya da sıvı haldeki gıda ürünleri, kabin bagajına alınmayabilir. Duty Free mağazalarından alışveriş yaparken ek bagaj hakkınız yoksa bu bilgiyi hatırlamanızı tavsiye ederiz. Kabin bagajı içine alabileceğiniz kozmetik ürünleri, 100 ml’i geçemez. Sıvı haldeki bebek maması gibi temel ihtiyaç ürünleri, kilitli poşetle kabin bagajı olarak taşınabilir.

Uçak içine hiçbir şekilde yanıcı, kesici, delici, ezici eşyalar ve zarar verici olarak tanımlanabilecek eşyalar sokulmaz. Matkap vb. eşyalarınızı, kayıtlı bagaj yöntemi ile taşımanız gerekmektedir.

Kabin bagajında orijinal ambalajsız, reçetesiz ya da doktor raporsuz ilaçlar taşınmaz.

Bagajlarınızı hazırlarken hava yolları kurallarını göz önünde bulundurmanız, güvenlik kontrolünden sorunsuz bir şekilde geçmenizi sağlar. Seyahat edeceğiniz noktaya zamanında ve konforlu bir şekilde ulaşmanız için check-in kuralları ile beraber el bagajı kurallarına tamamen uymanız gerekmektedir.

 Kayıtlı Bagaj (Check-in Bagajı) Nedir?

Kayıtlı bagaj, belirli kurallar çerçevesinde olmak üzere uçuşa kabul (check-in) esnasında uçağın kargo bölümüne alınmak üzere teslim alınan eşyalar bütününe denir. 

Kayıtlı bagajlar, hava yolu firmasının sorumluluğunda olmak üzere uçağın kargo bölümünde taşınır. Hava yolu üzerinden taşınacak eşyalar için belirli kurallar bulunur ve tüm yolcuların bu kurallara uyması beklenir.

Satın alınan uçak bileti sınıfının türüne göre ücretsiz bagaj hakkının yanı sıra yolcular ek bagaj hakkı satın alarak da bagaj haklarını genişletebilirler.

 Hangi Eşyalar Kayıtlı Bagajda Taşınmaz?

Uçak altına alınarak kargo bölümünde taşınacak eşyalar için belirlenmiş ilk kural, yanıcı maddeleri içerir. Yanıcı maddeler, yolcu uçaklarında el bagajı ya da kabin bagajı olarak taşınamaz.  

Basınçlı ortamlardan etkilenebilecek sprey türevi, içinde sıkıştırılmış gaz bulunan materyaller uçak içerisine alınmaz.

Patlayıcı özellik taşıyan hiçbir ekipman, yolcu uçağı kargo bölümüne kabul edilmez. Aynı zamanda sıvı yakıtlar da kayıtlı bagaj bölümüne kabul edilmemektedir. Yangın söndürücüler, asitler, alkali ya da radyoaktif maddeler, kati surette uçağın içerisine alınmamaktadır.

Amerika uçuşlarında Havayollarına göre Bagaj Hakları nelerdir?

 Aşağıdaki tabloda havayollarına göre bagaj haklarını görebilirsiniz

 

Havayolu

Bagaj Hakkı

Ağırlık

El Bagajı

Toplam

Türk Havayolları

2 Parça

23x2=46

8 kg

54 kg

Lufthansa Havayolları

2 Parça

23x2=46

8 kg

54 kg

Airfrance

1 Parça

23 kg

8 kg

31 kg

KLM Havayolları

1 Parça

23 kg

8 kg

31 kg

Amerikan Airlines

1 Parça

23 kg

8 kg

31 kg

Qatar Airlines

2 Parça

23x2=46

8 kg

54 kg

Lot Polish Havayolları

1 Parça

23 kg

8 kg

31 kg

United Havayolları

1 Parça

23 kg

8 kg

31 kg

Delta Havayolları

1 Parça

23 kg

8 kg

31 kg

 

- 1 PC ve 2 PC bagaj ne demek?

 1 PC= 23 kg

 2 PC= 23x2=46 kg bagaj hakkı olarak uygulanır.

PC parça bagajın kısaltması olarak kullanılmaktadır. Parça bagaj konsepti hava yolu şirketlerinin yolcuların yanlarına alabileceği bagaj hakkını kilogram olarak değil de parça olarak belirttiği uygulamaya verilen isimdir. 

Parça bagajın ağırlığı havayoluna göre değişmektedir

Ek bagaj nasıl satın alınır?

 Ek bagaj hakkı, uçuş öncesinde  tatilgezim aracılığı ile, havayolu online web sitesi üzerinden veya havalimanında bagajınızı teslim ederken satın alabilirsiniz. 

 Ek bagaj hakkı satın almanız gerekiyorsa sorun yaşamamak için havalimanına gelmeden en az 48 saat öncesinde satın almış olmanızı öneririz. Seyahat bagajınızın satın aldığınız ek bagaj hakkıyla birlikte toplam hakkınızdan daha hafif olması durumunda, aradaki kg farkının bedeli iade edilmez veya bu fark bir başkasına devredilemez. Arıca  ek bagaj hakkı ücreti ve ağırlığı havayoluna göre değişkenlik göstere bilir.

 - Havayollarına göre ek bagaj fiyatları ve satın alabileceğiniz linkler  

Havayolu

Ek Bagaj Link

Türk Havayolları

https://www.turkishairlines.com/tr-tr/ek-hizmetler/ekstra-bagaj/

Lufthansa Havayolları

https://www.lufthansa.com/tr/tr/my-bookings

Airfrance

https://wwws.airfrance.com.tr/trip

KLM Havayolları

https://www.klm.com.tr/trip

Amerikan Airlines

https://www.aa.com/reservation/flightCheckInViewReservationsAccess.do?anchorEvent=false&from=Nav

Qatar Airlines

https://booking.qatarairways.com/nsp/views/retrievePnr.xhtml?selLang=en?&iid=ALL13059320

Lot Polish Havayolları

https://www.lot.com/tr/en/moja-rezerwacja

United Havayolları

https://www.united.com/en/us/manageres/mytrips

Delta Havayolları

https://www.delta.com/mytrips/findPnr.action

 

Havayolu sitesinden ek bagaj almak için hangi bilgilere ihtiyacım olacak? 

Ek Bagaj satın almak için havayolunun sitesinden alırken “Yolcunun Soyadı”, “Bilet Numarası” ve “Rezervasyon Kodu(PNR)” bilgilerine ihtiyacınız olacaktır. 

Bu bilgiler size  iletilen bilet bilgilerinde mevcuttur.

Havaalanında Bagaj Teslimi Nasıl Yapılır?

Eğer bagajınızı uçak altına teslim etmek istiyorsanız, havalimanlarındaki kontuarlara bagajınızı kayıt ettirmeniz gerekmektedir. Havayolu kontuardaki görevli bagajınızın ağırlığını ölçerek bagaj kurallarına uygunluğu kontrol eder. Kontrolden sonra uçağa biniş kartı basılıp bagaj fişi ile beraber verilecektir. Bagaj fişini varış yerine ve konaklayacağınız yerde bagajınızı açıp kontrol edene kadar saklayınız!

Öneri: Uçak bileti ile birlikte ücretsiz olarak verilen kayıtlı bagaj hakkını aşılması durumunda havayolu ek bagaj tarifesine göre ücret talep edebilir. Havaalanında problem yaşamamak için; uçuş öncesinde uçak biletinizde belirtilen bagaj kurallarına uygun şekilde hazırlık yapılması gerekmektedir. Eğer uçak biletinizde belirtilen bagaj hakkı yeterli değil ise ek bagaj satın alabilirsiniz. Seyahat ettiğiniz ülkeye girişte sorun yaşamamak için taşınması kısıtlı ya da yasak olan gıda maddelerini bulundurmadığınızdan emin olmalısınız. Maddi ya da manevi değeri yüksek eşyaların kayıtlı bagaj içerisinde taşınması önerilmez. Olası kayıp ya da zarar durumlarında havayolu, sorumluluk limitlerinin üzerinde sorumluluk kabul etmemektedir.

 Direk uçuş, tek aktarmalı, iki aktarmalı veya daha fazla aktarmalı uçuşlarda bagaj  nasıl ve ne zaman alınır?

Direk uçuşlarda: Valiz kalkış noktasında verilip varış noktasında alınır.

Tek aktarmalı uçuşlarda: (örn: İstanbul Frankfurt New York) Valiz; kalkış noktasında verilir varış noktasında alınır. Aktarma yerinde valiz; havayolu tarafından transfer edileceğinden siz sadece uçak değiştireceksiniz.

İki ya da daha fazla uçuşlarda: (örn: İstanbul - Paris -  New York - Norfolk) Valiz; kalkış noktasında verilir 1. aktarmada valiz alınmaz, Amerika'ya ilk giriş noktasında Gümrük ve pasaport işlemleri için valiz alınır. Gümrük işlemleri bittikten sonra valizlerinizle beraber iç hatlara geçiş yapılarak sonraki uçağa check-in yapılarak valiz tekrar verilip son varış noktasında alınır.

 Bagajım kaybolursa ne yapmalıyım?

 Bagajınızı check-in sırasında görevlilere teslim ederken, bagaj etiketinizin bir kopyasının tarafınıza verildiğine emin olunuz.

Bagajınızın varış noktanızda tarafınıza ulaşmadığı durumlarda, varış yaptığınız havalimanındaki varsa havayolunun Kayıp ve Bulunan Eşya Ofisi'ne ya da yer hizmetleri firmasının Kayıp ve Bulunan Eşya Ofisine başvurabilirsiniz.

 

Başvurunuz ile tarafınıza kayıp bagajınıza ilişkin olarak bir referans numarası (PIR/Bagaj Aksaklık Rapor numarası, ör: ISTTK12345) verilir.

Eğer aktarmalı seyahat ediyorsanız son uçuşunuzu gerçekleştirdiğiniz havayolu firmasına başvuru yapmanız gerekir.

Bagaj etiketinizi ve biniş kartınızı sonraki işlemler için bagajınız tarafınıza ulaşıncaya kadar muhafaza etmeniz gerekmektedir.

Bagaj etiketi olmayan, yani havayolu sistemlerinde etiketsiz olarak görünen bagajların tespiti için gerekli araştırmalar yapılır; ancak olası herhangi bir maddi kayıp hakkında değerlendirme yapılamaz.

Önemli: Bagajınız kaybolduysa ve gerekli işlemleri yaptıysanız varsa sonraki uçuşunuzu kaçırmamak için hemen diğer uçuşa geçiniz. Valiziniz vermiş olduğunuz bilgiler doğrultuda adresinize kargo ile gönderilecektir.

 

Categories : Work And Travel