İstanbul Flight Ticket

İstanbul

İstanbul

Geçmişinde birçok milleti üzerinde barındıran, hatta uğruna savaşlar verilen İstanbul’un tarih kokan ruhu bu şehrin her semtinde karşınıza çıkar. Şehrin tarihi dokusunun yer yer bozulduğu gözükse de, biz bu şehirde yaşayan hatta onu görmeye gelecek olanlara İstanbul nasıl yaşanır onu anlatacağız.
 

 

İstanbul'da Gezilecek Yerler

 

Avrupa ve Anadolu Yakası ile her köşesinden bir tarih fışkıran yerdir bu şehir. İstanbul’u gezmek için günlerinizi ayırmanız gerekmektedir. Gittiğiniz her semtte mutlaka bir kafeye ya da parka oturmalı oranın kokusunu içinize çekmelisiniz. Çayını, kahvesini içmeli, fotoğraflarını çekmeli, illâ ki her bir şeyin tadına bakmalısınız. Birbirine yürüme mesafesinde olan Tarihi Yarımada’daki eserlerden başlayalım gezmeye...

1- Ayasofya Müzesi: Bizans İmparatoru I. Justinianus tarafından 537 yılında inşa ettirilen Ayasofya Katedrali, şehri 1453 yılında fetheden Fatih Sultan Mehmet tarafından camiye dönüştürülmüştür. 1935 yılından itibaren ise müze olarak varlığını sürdüren Ayasofya, İstanbul’un yüzlerce yıllık kültür birikimini yansıtan önemli yapılardan bir tanesidir.  Önde gelen birçok kişi tarafından halen Dünyanın Yedi Harikasından biri olarak gösteriliyor. Mimarî bakımdan, bazilika plânı ile merkezî plânı birleştiren kubbeli bazilika tipinde bir yapı olup; kubbe geçişi ve taşıyıcı sistem özellikleriyle mimarlık tarihinde önemli bir dönüm noktası olarak ele alınmaktadır.

2- Topkapı Sarayı: Fatih Sultan Mehmet tarafından 1478’de yaptırılan Topkapı Sarayı, 400 yıl boyunca Osmanlı’nın idare merkezi olarak kullanılmış ve birçok padişahı burada yaşamıştır. Geçmiş tarihlerde içerisinde 4.000 kişinin yaşadığı söylenen Topkapı Sarayı, bir dönem 700.000 metrekarelik bir alana sahipken bu rakam günümüzde 300.000 metrekareye düşmüştür. 3 Nisan 1924 tarihinden itibaren Atatürk’ün emri ile müze olarak hizmet vermeye başlayan saray, 4 avlu ve harem bölümünden oluşmaktadır. Osmanlı Devleti’nin ihtişamını yansıtan Topkapı Sarayı’na girdiğiniz anda her köşesini görmek isteyeceksiniz. Saatin içinde su gibi aktığını düşünürsek, erken vakitte gitmek lehinize olacaktır.

3- Gülhane Parkı: Topkapı Sarayı’nın bahçesi konumunda olan ve çeşitli olaylara tanıklık etmiş olan bu harika park, Antik Roma zamanına ait Gotlar Sütunu Heykeli ile estetik bir güzelliğe sahiptir. Bizans döneminde kutsal olduğu söylenen parkın içerisinde bir dönem manastırda bulunmaktaydı. Birçok padişahında özel bahçesi olarak kullanılmış olan Gülhane Parkı içerisinde Gül, Zambak ve Menekşe gibi çiçeklere rastlarsanız şaşırmayın. Ayrıca parkın üst kısımlarında yer alan çay bahçesinde eşsiz manzarayı seyrederek soluklanabilir, dilerseniz sabahları kahvaltıya dahi gelebilirsiniz.
 

4- Yerebatan Sarnıcı: 532 yılında İmparator Justinianus tarafından inşa ettirilen Yerebatan Sarnıcı, Stoa Bazilikası’nın altında olduğundan Bazilika Sarnıcı olarak da bilinmektedir.

59 taş merdivenlerden inerek içerisine gireceğiniz sarnıcın içerisinde her birisi 9 metre yüksekliğinde olan 336 tane sütun göreceksiniz. İçerisinde yeralan sütunlar ve sularda yüzen balıkları gördüğünüzde kendinizi büyülü bir ormanda hissedebilirsiniz. Sarnıcın yapım aşamasında tam 7.000 kölenin çalıştırıldığı ve birçoğunun bu inşa sırasında öldüğü söylenmektedir. Yunan Mitolojisinde de adından sıkça söz ettiren Medusa’nın ters başlı heykelini de burada görebilirsiniz.

5- SultanAhmet Camii: İstanbul’da birçok turistin uğrak mekanı olan camii, halkımız tarafından da dini günlerde sıkça ziyaret edilip ve ibadet yapılmaktadır. Sultan I. Ahmed tarafından, Mimar Sedefkâr Mehmed Ağa’ya yaptırılmıştır. Döneminin izlerini yansıtan SultanAhmet Camii, 6 minareli olarak inşa edilen Klasik Türk Sanatını da gösteren ilk ve tek olma özelliği taşımaktadır. İçi 20.000’i aşan meşhur İznik Çinileri ile süslüdür.

6- Dikilitaş: SultanAhmet Meydanı’nda bulunan Dikilitaş, Mısır’ın 18.’nci firavunlarından III. Tutmosis tarafından yaptırılmıştır. 18.74 metre yüksekliğinde olan eser, Karnak Tapınağı’ndan Roma İmparatoru Juliana Apostate tarafından alınıp İstanbul’a getirilmiştir. I. Theodosius tarafından da bugün bulunan yerine dikilmiştir.

7- Çemberlitaş: Büyük Constanius tarafından 330 yılında Roma Apollon Tapınağı’ndan alınarak, Konstantinopolis’in kuruluşu için getirilmiştir. Şehre getirildiğinde üzerinde Tanrı Apollon’un heykeli bulunuyordu, ancak önce imparator Julianus ardından imparator Theodosius kendi heykellerini koydurdular. Fakat tarih 1081’i gösterdiğinde düşen büyük bir yıldırım sebebiyle Theodosius’un heykeli yıkıldı. Bizans İmparatoru olan, I. Manuel Komnenos ise; bunun yerine günümüzde de yerinde duran yazıtlı mermer bir Korint başlığı koydurmuştur. Başlığın üstünde altı yaldızlı bir haç bulunuyordu. 1204-1261 yıllarındaysa İstanbul’daki Latin egemenliği döneminde sütunun üzerinde büyük boyutlu bir Hera heykeli vardı. Osmanlı dönemine gelindiğinde, haç kaldırılarak dikilitaş yerinde bırakılmıştır.


- Sultanahmet Turumuzu Tamamladıktan Sonra Geziye Aynı Hızla Devam -

Galata Kulesi: İstanbul’un nadide simgelerinden biri olan Galata Kulesi, 50 metre yükseliğinde olan tarihinde birçok işle ilgili olarak kullanılmış özel yapılardan birisidir. Halen yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı olan kule, İstanbul’un en güzel manzaralarından birine sahiptir. Bizans İmparatoru Justiniaus tarafından 528 yılında Fener Kulesi olarak yaptırılan eser, 4. Haçlı Seferinde büyük ölçüde yıkılmıştır. 1348 yılına gelindiğindeyse Cenevizliler kuleyi yeniden inşa edip ona “İsa Kulesi” adını vermişlerdir. Görülmesi gereken önemli eserlerden biri olmasının yanı sıra, kuledeki restoranda da eşsiz manzara eşliğinde yemek yiyebilirsiniz.

 

Kız Kulesi: Uzaktan bakıldığında dahi insana huzur veren sihirli bir kuledir Kız Kulesi. Adeta İstanbul’umuzun nazar boncuğu gibidir.

Kıyıya 180 metre uzaklığında olan kule, deniz feneri olarak da kullanılmaktadır. Bizans İmparatoru Manuel Komnenos tarafından yaptırılmıştır. İçerisinde bir restoranın bulunduğu kule, çeşitli etkinliklerde kullanılmasının yanı sıra, tekne seferleriyle de gidip görülecek değerler arasındadır.

Eminönü: Cıvıl cıvıl meydanı, balıkçıları, turşucuları ve her renkten insanın buluştuğu İstanbul’un en renkli yerlerinden biridir Eminönü Meydanı. Galata Köprüsü’nden oltalarını sallayan balıkçılar, köprünün altındaki restoranlar ve gece başlayan müzik ziyafetiyle doyumsuz bir yer haline dönüşüyor.

Mısır Çarşısı: Eminönü Meydanı’na paralel olarak yer alan Mısır Çarşısı, herkesin uğrak yeri haline gelmiştir. Geçmişte birçok ülkeden gelen baharatların sergilendiği yer olan çarşı, bugünlerde aradığınız her şeyi bulabileceğiniz bir yer haline gelmiştir. İçeriye adımınızı attığınız anda o büyülü kokuların sizi alıp götürmesine izin vereceksiniz. III. Murad’ın eşi Hatice Turhan Valide Sultan tarafından yaptırılan Mısır Çarşı’sı “L” şeklinde olup toplam 6 kapısı bulunmaktadır.

Süleymaniye Camii: İstanbul’u kanatları altına almış olan, durduğu tepeden heybetiyle herkese selam çakan bir kutsal mabeddir Süleymaniye Camii. Sultan I. Süleyman adına, Mimar Sinan’a yaptırılan eser taşıdığı mânâ ve zariflik bakımından Ayasofya’dan üstün görülmektedir. Mimar Sinan’ın kalfalık eserim dediği camii, İstanbul’da görülmesi gereken yerler arasında yer alır.

İstiklal Caddesi: Taksim’in en kalabalık ve modası hiç geçmeyen caddelerinden birisidir. İstiklal Caddesi’ni günün her saati dolu görebilirsiniz. Dünya markalarının mağazalarının yer aldığı caddede alışveriş yapabilir, çeşitli kafelerde oturup dinlenebilir, sahaflar çarşısını dolaşabilirsiniz. 1400 metre uzunluğunda olan İstiklal Caddesi’nde dilerseniz yürüyebilir, ya da caddenin ortasından geçen Nostaljik Tramvay’a binerek tünele kadar gidebilirsiniz. Çiçek Pasajı gibi birbirinden hoş meyhanelerin yer aldığı caddede rakı balık keyfi yapabilir, ilerleyen saatlerde ise gece kulüplerinde dans ederek enerjinizi atabilirsiniz.

Kadıköy: Anadolu Yakası’nın en özel yerlerinden biridir. Vapurdan indiğiniz gibi kendinizi eğlenceli bir kalabalığın içinde buluyorsunuz. İstanbul’un kozmopolit semtlerinden biri olan Kadıköy, sıcak atmosferiyle sizi kendisine bağlayan yerlerden biri olacak. Bahariye Caddesi’ne çıkarken Sanatçılar Sokağı’na uğrayabilir, şirin kafelerde yemek yiyip bir şeyler içebilirsiniz. Süreyya Opera Binası’na, Tarihi Moda İskelesi’ne uğrayabilir, Moda Sahili’nin çimlerine uzanıp günün tadını denizi izleyerek çıkarabilirsiniz. Eğlence için birçok alternatifinizin olacağı Kadıköy’den çıkmak dahi istemeyebilirsiniz. Mutlaka; Boğa Heykeli’ni, Akmar Kitapçılar Pasajı’nı, Barış Manço Müzesi’ni ve Antikacılar Sokağı’nı dolaşmalısınız.

Ortaköy: İstanbul’un Beşiktaş ilçesinde yer alan Ortaköy, eşsiz boğaz manzarası ile görülmeye değer yerlerden. Semtin simgesi halinde olan Ortaköy Camii, Neo-Klasik üslubunun vermiş olduğu ihtişamla boğaza adeta sıradışı bir güzellik katıyor. Ortaköy İskelesi ve Sosyete Pazarı mutlaka görmeniz gereken yerler arasında, ayrıca ünlü Ortaköy Kumpiri’nden yemeden de ayrılmayın.

Pratik Bilgiler

 

İstanbul Resmi Tatil Günleri

1 Ocak / Yeni Yıl

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı

1 Mayıs İşçi Bayramı

19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı

30 Ağustos Zafer Bayramı

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı

  Eğer İstanbul’da müzelere girmeyi düşünüyorsanız, Müze Kartı almanız size avantaj sağlayacaktır. Her müzeye olmasa da, birçok müzeye giriş için bu kartı bilet olarak kullanabiliyorsunuz. Kart sadece İstanbul değil, Türkiye çapında 300’ü aşkın müzede geçerlidir. Öğrenci olduğunuzu gösterir belgeniz yanınızda ise öğrenci indirimi de mevcuttur. Ayasofya dahil olmak üzere, bazı müze girişlerinde de bu kartı çıkartabilirsiniz. (müze kartı bilgi, fiyatlar ve çıkarılabilecek yerleri öğrenmek için tıkla: http://www.muzekart.com/tr/muzekart)


- İstanbul’da Boğaz Turu yapılması gereken aktivitelerden sadece birisidir. Çay, simit ve martıların eşliğinde masmavi bir yolculuk yapabilir, birçok tarihi yalıyı da görme imkânı bulabilirsiniz.

https://youtu.be/M1CrNVyOytc

(http://www.gezilmesigerekenyerler.com/wp-content/uploads/2014/12/istanbul-bogaz-turu-01-e1419796797459.jpg)


- İstanbul’a gelmişken Islak Hamburger’i yemeden gitmek olmaz. Yumuşacık ekmeği, nefis sosuyla damağınızda harika bir tat bırakacak. (foto: https://migrostv.migros.com.tr/wp-content/uploads/2015/03/1425168000-a526a3cbd0414c2bf5f09bbd40f109ed-370x228.jpg)


- Haliyle İstanbulluların en büyük kâbusu trafik. Gezi plânınızı yaparken bunu göz önünde bulundurmanızı öneririm. Yoğun olduğu zaman gerçekten çekilmez olur. Trafiğin yoğunluğu saatlere ve bölgelere göre değişiyor. Özellikle iş çıkış saatlerinde dikkatli olun. İstanbullularla konuşursanız hepsi bu konuda uzmanlaşmış durumdadır. :) Uçak biletinizi ve otobüs biletinizi alırken de bu saatlere dikkat edin.


- İstanbul içi ulaşımda birçok yardımcı website ve uygulama var. Trafik için önerdiğimiz uygulama, başta kullanımı biraz karışık gelse de oldukça faydalı. Ayrıca gayet kullanışlı bir websitesi mevcut: www.buradanoraya.com

Alışveriş

 

İstanbul alışveriş açısından birçok yerli ve yabancı markayı içinde barındıran geniş bir yelpazeye sahiptir. Bütçeyi pek önemsemiyorsanız ünlü markaları Taksim İstiklal Caddesi, Nişantaşı’nda rahatça bulabilirsiniz. Eğer orta veya düşük bütçeli bir şeyler arıyorsanız yine; İstiklal Caddesi’ndeki pasajlara, Eminönü Yer altı Çarşısına, Tahtakale’ye, Beyazıt Meydanı’nda yer alan Polonya Pazarı’na ve Aksaray’a bakabilirsiniz.

Ulaşım

 

Hava alanına indiğiniz takdirde sizi şehre ulaştırabilecek birkaç alternatif mümkün olacaktır. Bunlardan ilki sarı taksiler, gideceğiniz mesafeye göre taksimetre rakamı değişmektedir, binmeden önce konuşmanızda fayda var. İkinci alternatif ise metro; sizi şehrin içine kadar götürebilecek hem hızlı hem de ucuz bir yolculuktur. İstanbul’da her yere kolaylıkla ulaşmak niyetindeyseniz, mutlaka bir İstanbul Kart almalısınız. Otobüs, metrobüs, metro, tramvay, vapur ve füniküler’de kullanabilirsiniz. Metrobüs sabaha kadar çalışırken, diğer ulaşım araçları 06.00- 00.00 saatlerinde hizmet vermektedir.

Gece Hayatı

 

Dans, müzik, eğlence ve sohbet sanırım İstanbul’un gece hayatını bunlar tanımlayabilir. Uyumayan şehirlerden biridir İstanbul. Taksim Nevizade başta olmak üzere birçok bar, kulüp ve meyhaneyi burada bulabilirsiniz. Bir diğer alternatif ise Kadıköy, barlar sokağı başta olmak üzere burada da birçok mekân bulabilirsiniz.

 

Eğer bu muhteşem şehri ben de canlı canlı görmeliyim diyorsanız, şuraya tıklayıp en uygun uçak biletini veya otobüs biletini alabilirsiniz. Yazımızı beğendiyseniz paylaşmanızı ve olumlu olumsuz yorumlarınızı bekliyoruz. Bilet Sepeti olarak, hazırladığımız rehberin faydasını görmenizi umar, keyifli gezmeler dileriz.

Wed
22.66°
İstanbul
12 Sep Thu, Cloudy
23.8°
Fri
25.47°
Sat
25.93°
Sun
26.63°
Mon
22.3°
Mobile Application
Google PlayApp StoreApp Gallery