Work And Travel

Check-in İşlemleri

Dec. 6, 2022
Contents [show]

Check-in İşlemleri

 Check-in nedir?

Check-in, biletini internetten ya da acenteden almış olan yolcunun havalimanında ilgili havayolu ofisine uğrayarak oturacağı yerin belirlendiği, kimlik doğrulamanın yapıldığı, biniş kartının yolcuya verildiği ve yolcunun bagajını teslim ederek bagaj fişini aldığı işlemlere verilen isimdir. 

Havaalanında nasıl check-in yapılır?

Havaalanında check-in yapmak için kimliğiniz ya da pasaportunuz muhakkak yanınızda bulunmalı. Havayolu şirketinizin bankolarını bulup sıraya giriyorsunuz. Sıra size geldiğinde pasaportunuzu görevliye verip gideceğiniz lokasyonu ve uçuş saatini söylüyorsunuz. Biniş kartınız bastırılmadan bagajınız tartılıyor ve uygun ağırlıkta olup olmadığı kontrol ediliyor. El bagajınızla ilgili bilgi verip gerekli etiketi alıyorsunuz. Biniş kartınıza yapıştırılmış bagaj etiketinizle birlikte check-in işleminiz tamamlanıyor.

 Online check-in nedir?

Online check-in, biletlenmiş olan bir rezervasyonun, havaalanına gelmeden check-in işleminin herhangi bir internet bağlantısı kullanarak yapılmasıdır. Bu hizmetten yararlanmak isteyen yolcular sadece kabin bagajları ile uçabilirler. Kabin bagajı dışında bagaj teslimi yapılacak ise check-in yapılmış olsa dahi kontuara giderek kabin bagaj teslimi yapılır.

 Online check-in nasıl yapılır?

Online check-in işlemi sizi havaalanlarında uzun kuyruklarda beklemekten kurtaran bir uygulamadır. Bilgisayarınızın başında, bulunduğunuz ortamın konforundan çıkmadan check-in yapmanızı sağlar. Bu şekilde dilediğiniz koltuk numarasını seçerek işleminizi gerçekleştirebilirsiniz. Havayolu firmalarının tamamına yakını bu hizmeti vermektedir. Çoğunluğu online check-in için bir ücret talep etmezken, bazı şirketlerde bir miktar check-in bedeli alınabilmektedir.

Online check-in yapmadan önce biletinizi almış olmanız gerekiyor. Online check-in hizmeti uçuşunuza 24 veya 72 saat kala başlıyor ve son 45 veya 60 dakikaya kadar yapılabiliyor. Online check-in yapmak için internetten biletinizi aldığınız havayolunun web sitesine giriyor ve “online check-in” sekmesini tıklıyorsunuz. Açılan kutuya PNR kodunuzu(rezervasyon numarası) ve ad-soyad bilgilerinizi giriyorsunuz. Şirket koltuk seçimine izin veriyorsa koltuğunuzu seçip işleminizi tamamlıyorsunuz. Bazı şirketler için yemek seçimi ve ek bagaj hakkı gibi işlemlerinizi de bu aşamada tamamlayabilirsiniz.

Online check-in yaptıktan sonra e-mail ve SMS ile gelen barkodu güvenlik geçişlerinde uçuş biniş kartı olarak kullanabilirsiniz. Basılı olarak kullanabileceğiniz gibi cep telefonunuzdan da okutabilirsiniz.

Online check-in yapmış bagajı olanlar havaalanındaki online check-in bankolarına bagajlarını çok sıra beklemeden teslim edebiliyor.

Bagajınız yoksa ve daha önceden biniş kartınızı bastırmadıysanız havaalanlarında

orta alanlarda bulunan ekranlardan da kolaylıkla alabiliyorsunuz. 

 

 Havayollarına göre online check-in işlemi yapabileceğiniz linkler.

Havayolu

Check-in Link

Türk Havayolları

https://www.turkishairlines.com/tr-tr/ucak-bileti/rezervasyonu-yonet/

Lufthansa Havayolları

https://www.lufthansa.com/tr/tr/my-bookings

Airfrance

https://wwws.airfrance.fr/en/check-in

KLM Havayolları

https://www.klm.nl/en/check-in

Amerikan Airlines

https://www.aa.com/reservation/flightCheckInViewReservationsAccess.do

Qatar Airlines

https://cki.qatarairways.com/cki/dashboard

Lot Polish Havayolları

https://www.lot.com/it/en/check-in

United Havayolları

https://www.united.com/en/us/checkin

Delta Havayolları

https://www.delta.com/PCCOciWeb/findBy.action

 

Online check- in yapmak ne işe yarar?

Yolcuların hava alanına geldiklerini bildirmesine ve uçakta yer belirleme işlemlerini yapmasına check-in deniyor.  Koltuk belirleme işleminin web sitesindeki check-in sekmesinden, mobil uygulamadan ya da havaalanındaki kiosk cihazlarından PNR kodu ile yapılması ise online check-in olarak adlandırılıyor. Online check-in oldukça avantajlı bir işlem.

 

Online check-in ile;

-  Koltuk seçimi yapmak için havaalanında geçirilecek süre azalıyor.

- İşlem esnasında ek hizmetler satın alınabiliyor. Örneğin ek bagaj hakkı almak isterseniz, satın alma işleminizi online check-in esnasında yapabilirsiniz.

-  Bagajınızı teslim edeceğiniz kontuarı belirleyebilir ve belirlediğiniz yerden bagajınızı teslim edebilirsiniz. Bu işlemi yaptırarak uzun süre bagaj vermek için beklemenize gerek kalmayacak.

-  Bazı hava yollarının online check-in yapan kişilerin kartlarına puan tanımlaması da online check-in işleminin bir diğer artısı.

 

Online check-in yaptıktan sonra ne yapılır?

Pek çok hava yolu şirketinde online check-in yaptıktan sonra barkodlu biniş kartı bilgilerinizin yer aldığı bir SMS ve e-posta alırsınız. Eğer yalnızca kabin boy bagajınız var ise güvenlik geçişlerinde tarafınıza iletilen biniş kartında yer alan barkodu ve kimliğinizi görevliye göstererek uçağa direkt olarak binebilirsiniz. Ancak valizinizi uçağa teslim etmeniz gerekiyor ise bu durumda uçuş gerçekleştireceğiniz hava yolu şirketinin bankosuna giderek valizinizi teslim etmelisiniz. Bu işlemin ardından barkodlu biniş kartı ve kimliğiniz ile uçağa binebilirsiniz.

 Kiosklardan check-in yaparken teslim edeceğim bagajım varsa ne yapmalıyım?

Kabin bagajınız varsa ilgili havayolu şirketin deskine giderek bagaj teslim noktasına geçer bagajlarınızı teslim etmeniz gerekmektedir

 

Bağlantılı uçuşlarıma check-in yapabilir miyim?

Rezervasyon (PNR) Numarasındaki her bir uçuşa check-in yapılabilir. Her bir uçuşun biniş kartları ayrı ayrı basılabilmektedir. Bağlantılı uçuşunuz varsa havaalanına gelmeden önce bağlantı noktasında zaman kaybetmemek için check-in yaptıkları bağlantılı uçuşların biniş kartlarını basmaları önerilir. 

 Aynı Rezervasyon(PNR) Numarasında birden fazla uçuş varsa check-in yapabilir miyim?

Birden fazla uçuştan oluşan seyahatiniz için tüm uçuşlarınızı kapsayan “baştan sona check-in” işlemini yapabilirsiniz. Fakat Amerika içinde bir aktarmanız daha var ise (örn: Atlanta Norfolk) Gümrük ve Pasaport işlemleriniz ve bagaj alım işlemini tamamladıktan sonra, iç hatlara geçip ilgili havayolu deskine giderek tekrar ceheck-in yapmanız gerekmektedir.

 Ne zaman uçuş kapısında olmalıyım?

Check-in işlemleri ve Pasaport kontrolü tamamlandıktan sonra,  özel güvenlik kontrolü gerektiren (ABD, İsrail, İngiltere, Kanada vb.) seferler için  uçağın kalkış saatinden en geç 25 dakika önce uçuş kapısında bulunmanız gerekir. Zamanlamanızı yaparken bazı terminallerde kapıya ulaşma süresinin 25 veya daha fazla dakikayı bulabileceğini unutmayın. Bu nedenle sorun yaşamamak adına vakitleri uzun tutmanızda fayda olacaktır.

 Redress numarası nedir?

Redress numarası, ad ve/veya soyadı benzerliği sebebiyle ABD seyahatlerinde sorun yaşayan yolcuların, bu sorunu çözmek amacıyla kullandıkları bir numaradır. https://trip.dhs.gov  adresinden temin edilebilir.

Categories : Work And Travel