Ağrı
Türkiye
Doğası bir ayrı güzel, tarihi bir ayrı güzel Ağrı’nın. Efsaneleri de şehre farklı bir tat katıyor. Ağrı Dağı’yla, meteor çukuruyla, Nuh gemisi siluetiyle olduğu kadar İshap Paşa Sarayı ve Doğu Beyazıt Kalesi gibi yapılarıyla görülmeye ve keşfetmeye değer bir şehir. Bilet Sepeti olarak sizin için hazırladığımız Ağrı rehberini takip edebilir, uçak bileti veya otobüs biletinizi aldıysanız incelemeye ve gezmeye başlayabilirsiniz.
Ağrı'da Gezilecek Yerler
İshak Paşa Sarayı: 1784 yılında yapılmış olan sarayın inşası neredeyse 100 yıl sürmüştür ve Osmanlı mimarisinin önemli örneklerinden biridir. İçinde: camii, türbe, selamlık dairesi, merasim ve eğlence dairesi, aşevi ve harem dairesi bulunur. Dünyaca ünlü bu sarayı, Ağrı’ya gelip de görmeden gitmek olmaz. Ayrıca dünyanın kalorifer tesisatı döşenmiş ilk sarayı ve 7600 metre karelik bir alanı kaplamak.
Müze Bileti: 5TL
Müzekart ile ücretsiz.
Doğubeyazıt Kalesi: Doğubeyazıt ilçe merkezine 7km uzaklıkta. Urartular dönemine ait kalıntılar bulunan Antik kent niteliğindeki kalenin yapım tarihi bilinmemekte. Çok eskilere dayanan tarihi boyunca birçok medeniyetin, en son da Yavuz Dönemi’nde Osmanlı Devleti’nin hakimiyetine geçmiş.
Nuh’un Tepesi: Rivayete göre, tufan sonrası Nuh Peygamber’in gemisinin durduğu yer burası. Bu hikaye Kuran ve Tevrat’ta geçmekte. Nuh’un Gemisi doğal bir anıt ve silüet şeklinde bir kalıntı.
Ağrı Dağı: Türkiye’nin en yüksek dağı ve dünya çapında önemli bir yükselti olan Ağrı Dağı, doğa dağcılık, kampçılık, doğa yürüyüşleri, yayla turizmi gibi birçok etkinlik ve sporun vazgeçilmez noktalarından. Ağrı Dağı’nın görkemine baka baka doyamaz insan. Tırmandığında ise harika dünyalar keşfeder. Büyük Tufan’da Nuh’un gemisini ağırladığı efsanesinden dolayı manevi değeri de vardır.
Ağrı Meteor Çukuru: 1982 yılında düşen bir göktaşının açtığı çukur, dünyanın en büyük ikinci meteor çukuru. Bu muazzam doğa oluşumu, özellikle yabancı turistlerin yoğun ilgisini çekiyor. Ağrı’ya gidince mutlaka görülmesi gereken yerlerden. Doğubeyazıt’a 35km uzaklıkta. Sadece bu meteor çukurunu görmek bile, uçak bileti veya otobüs bileti aldığınıza değecektir diye düşünüyoruz.
Ağrı Beyazıt Eski Camii: I. Selim tarafından kesme taştan yaptırılmış. Tarihi cami, kare planlı ve tek kubbeli bir yapıda.
Şoşik Kalesi: Şoşik(Karlıca) köyünde dik kayaların üzerine yapılmış. Evliya Çelebi’nin seyahatnamesinde de geçer ve Sultan Hasan oğlu Ziyaüddin’in yapısı olarak bahseder.
Ağrı’da gezilebilecek diğer yerler:
Ağrı Meya Mağaraları
Diyadin Meya Köyü,
Girik Tepe,
Toprakkale
Eski Beyazıt
Ağrı Avnik Kalesi
Ulaşım
Halk otobüsleri, dolmuşlar ve taksilerle sağlanır.
Ağrı Mutfağı
Çok çeşitli ve zengin bir mutfağı var. Denenmesi gereken lezzetlerden bazıları: Kavurma, Kuzu Haşlama, Abdigör Köftesi, Hasude, Hengel, Kuymak, Erişte, Selekli Saç Kavurma, Gösteberg Buğulama…
Gece Hayatı
Pek canlı bir gece hayatı yok. Merkez civarında çeşitli türkü bar ve kafeler mevcut.
Ağrı rehberimizi umarız beğenmişsinizdir. Yorum ve eleştirilerinizi bekliyoruz. Yazımızı beğendiyseniz paylaşmayı unutmayın. Bilet Sepeti olarak iyi gezmeler dileriz.