Bandırma
Türkiye
Balıkesir’e bağlı bir ilçe olan Bandırma, Marmara Denizi kıyısında yer almaktadır. Ülkemizin sayılı limanlarının bulunduğu Bandırma, gelişmiş ilçelerimizden biridir. Nasıl geleceğinizle ilgili aklınızda soru işaretleri varsa eğer, bilginiz olsun; Bandırma ile İstanbul arasında her gün feribot seferi vardır. Engebeli bir coğrafyası olan ilçe trekking severler için birebir. Marmara Bölgesinin büyük yerleşim yerlerinden biri konumunda olmasından kaynaklı, hem ülkemizden hem de ülke dışından birçok turistin ilgi odağı olmuştur. Her yıl yüzlerce kişinin uğrak noktalarından olan Bandırma, mutlaka görmeniz gereken yerlerdendir. Şimdi Bandırma’da nereler gezilmeli birlikte tanıyalım.
Bandırma'da Gezilecek Yerler
Daskyleion Antik Kenti
Milattan önceki zamanlarında Daskylos ismiyle anılmakta olan kent, günün birinde Lydia kralının hanedanlık kavgalarından kaynaklı olması nedeniyle Daskyleion adını almıştır. Kentin bulunmasına ilk katkı sağlayan kişi Kurt Bittel olmuş ve onun bu keşfi bugünkü Hisartepe’nin bulunmasına zemin hazırlamıştır. Bu kent en parlak dönemlerini Pers İmparatorluğu’nun hüküm sürdüğü günlerde yaşamıştır. Balığın bol olduğu, verimli toprakların yer aldığı, yaban kuşlarının göç yeri olan bu güzel yeri Persler özellikle tercih etmişlerdir. Adını ilçeden daha fazla duyduğunuz Manyas Kuş Gölü de bu kentin yakınlarında yer almaktadır. Kendi döneminde burada hayatını geçirmiş olan insanlar, kuş gölünden ve coğrafyanın güzelliğinden bahsetmişlerdir. Hatta Büyük İskender dâhi buranın güzelliğinden etkilenip, bu kenti ele geçirmenin planlarını yaptığından bahsedilir. Yapılan arkeolojik kazılar hâlâ daha sürmektedir.
Arkeoloji Müzesi
2003 yılında ziyarete açılmış olan Arkeoloji Müzesi Bandırma merkezinde, Paşabayır Mahallesinde yer almaktadır. İnşa edilmiş olan yapı çatısındaki fener sebebiyle Osmanlı mimarisini yaşatmaktadır. Müzede iki teşhir salonu, bir laboratuvar, kütüphane ve konferans salonu bulunmaktadır. Müzede sergilenen eserler içerisinde; Anadolu Pers sanatının özelliklerini barındıran mezar stelleri, kazılarda ortaya çıkarılan toprak kaplar ile Kyzikos antik kentinin eserleri sergilenmektedir. Eski Tunç dönemi dâhil olmak üzere, 20. yüzyıl başlarına kadar bölgede hüküm süren uygarlıkların eserleri yer almaktadır. Eserlerin ağırlıklı olarak yer aldığı dönem; Pers ve Roma dönemleridir.
Kurtuluş Savaşı Şehitler Anıtı
1974 yılında inşa edilmiş olan anıt, 25 metre yüksekliğinde ve 28 metre çapında daire şeklinde olan bir zemin üzerinde gökyüzüne doğru yükselmektedir. Anıt üzerinde yer alan çatılmış tüfekler, Kurtuluş savaşında düşmana son kurşunların sıkıldığını ve silahların çatıldığını, çünkü zaferin kazanıldığını bu şekilde ifade etmişlerdir. 2002 yılında yenileme çalışmaları tamamlanmış olan anıt, beyaza boyanmış, zemin mermer ile kaplanmış ve kitabelere şehit olan 80 askerin isimleri yazdırılmıştır. Yapılmış olan özel ışıklandırma sayesinde anıt geceleri dâhi uzaklardan net olarak görülebilmektedir
Mezar Anıtları
Kyzikos şehrinde, iki mezarlık alanı bulunmaktadır. Bunlar, çoğunlukla şehrin dışına yapıldıklarından dolayı, defineciler yüzünden tahrip edilmişlerdir. Bandırma’da Roma Dönemine ait lahit ile lahit parçaları bulunmuştur. Yapılan kazılarda en çok çıkarılan eserlerin başını mezar stelleri çekmektedir. Yıllardır arkeologlar tarafından yapılan çalışmalar ve en çok bulunmaya çalışılan mezar ise; kentin kurucusu olan Kral Kyzekos’un mezarıdır. Yıllardır süren çalışmalar bulunamamış olan bu mezarın, Erdek-Bandırma karayolu üzerinde, olduğunu göstermektedir. Fakat herhangi bir kazı çalışmasının yapılmamasından dolayı bunun gerçek olduğu şimdilik bilinmemektedir.
Manyas Kuş Cenneti Gölü
Bandırma Körfezine 15 kilometre uzaklıkta yer alan Manyas Gölü, ilçenin en güzel tabiat harikalarındandır. Tatlı suya sahip olan Manyas Gölü’nde çok sayıda canlı yaşamını sürdürmektedir. Kuşların göç döneminde uğrak yeri olmasından dolayı da, Kuş Cenneti olarak da bilinmektedir. Buraya göç eden kuşların korunması için Manyas Gölü’nün hemen yanına Kuş Cenneti Milli Parkı yapılmıştır. Birçok kuş türünün bulunduğu bu yerde nesli tükenmek üzere olan tepeli pelikan, kaşıkçı ve çeltikçi gibi kuş türleri bulunmaktadır. Bir doğa harikası olan bu yer, Bandırma’da görülmesi gereken yerler arasındadır.
Anfitiyatro
Antik kentin kuzeyinde, sur duvarlarının dışında, dere yatağında yer almaktadır. Yılların vermiş olduğu yorgunluk ve yaşanan olaylar nedeniyle birkaç tonozuna ait ayaklar dışında, çoğu yeri hasar görmüştür. Tiyatro, dere yatağına inşa edildiğinden oturma basamakları, toprak zemine yerleştirilmiştir. Güney ve kuzey yönündeki oturma yerleri ise, tonozlar üzerindedir. Tiyatronun yapısı kente gelen seyyahların ilk dikkatini çeken yapı olması bakımından önem kazanmaktadır. Yapılış tarihinin, büyük olasılıkla MS 155 yılı olduğu düşünülmektedir.
Alışveriş
Bandırma ilçe olarak kendisine ve dışarıdan gelen yerli yabancı turistlere yetmektedir. Bandırma’da alışveriş yapacağınız çarşı mağazalarının yanı sıra Liman AVM bulunmaktadır. Yemek, alışveriş, sinema ve birçok ihtiyacınızı buradan da karşılayabileceksiniz.
Ulaşım
Bandırma içi ulaşımlar minibüs, belediye otobüsleri ve taksiler ile sağlanmaktadır. Şehir merkezinden birçok yere ulaşabileceğiniz bu taşıtları kullanırken, dilerseniz araç kiralayabileceğiniz şirketlerde bulunmaktadır. Bandırma’da bulunan akıllı kart uygulaması ile de, toplu taşımalardan çok ucuza faydalanabilirsiniz.
Gece Hayatı
Balıkesir’in ilçesi olan Bandırma son zamanlarda birçok kişinin yerleşmeye başladığı bölgeler arasında yer alıyor. Gece hayatının durgun olduğunu düşünenler olabilir ama tam tersi bir durum mevcut burada. İlçe ekonomik yönden güçlendiğinden dolayı liman çevresinde birçok bar, kafe ve gece kulübü konumlanmış durumdadır. Yemekleri ve ortamı güzel olan mekânlardan Hayalperest hoş vakit geçirebileceğiniz bir yerdir. Dalyan Club ve Kapıdağ Bar ise diğer alternatif mekânlar arasında yer almaktadır.