Bitlis
Türkiye
Bitlis: kaleleri, camileri, medrese ve müzeleriyle dikkat çeken, dibine kadar tarih hazinesi olan bir şehrimiz. Onun dışında Nemrut Gölü ve harika doğal alanlarıyla da oldukça beğeniliyor. Bilet Sepeti olarak Bitlis rehberini sizin için özenle hazırladık. Uçak biletiniz veya otobüs biletiniz hazır olsun ve yola çıkalım!
Bitlis'de Gezilecek Yerler
Ahlat Müzesi: Bitlis’in Ahlat ilçesinde bulunan müze, en çok ziyaret edilen yerlerin başında geliyor. Müze’de M.Ö 2000’lere kadar uzanan eserler sergileniyor. Selçuklu zamanından birçok eser de mevcut. Bir tarih hazinesi ve oldukça büyük olan müzeye en az 2-3 saatinizi ayırmanızı öneririz. Bitlis şehir merkezinden kalkan minibüslerle kısa sürede ulaşabilirsiniz.
İslahiye Medresesi: 800 yıl önce kurulup yaklaşık 500 yıl önce önemli bir restorasyondan geçen medrese, önemli bir Selçuklu yapımı. Zamanının önemli hoca, hacı ve müderrisleri buradan ders almıştır ve kaliteli eğitimi sayesinde çok rağbet görmüş. Kubbesi yok ve mimarisi dikdörtgen şeklinde. Gidip görmenize değecek tarihi medrese oldukça önemli bir turistik yer.
Bitlis Kalesi: M.Ö 312 yılında, Büyük İskender’in yaptırdığı söylenen kale, önemli bir tarihi nokta. Coğrafi koşulları nedeniyle, Doğu Anadolu’daki birçok kale gibi dik kayalıkların üzerine inşa edilmiş, oldukça yüksek bir kaledir. Yüksek ve dik olduğu için tepesine çıkmak biraz yorucu olabilir fakat çıktıktan sonra müthiş bir manzara sizleri bekliyor.
Bitlis Ulu Camii: Şehrin en büyük camisidir. Daha sonraları bir çok mimara esin kaynağı olmuş, özgün bir iç dekorasyonu vardır. Caminin 1150 yılında, minaresininse 1492 yılında yaptırıldığı tahmin ediliyor.
Gökmeydan Camii: Yaklaşık 200 yıl önce yaptırılan camii, iki katlı ve yakın sayılabilecek tarihe güzel bir yolculuk. Şehir merkezine çok yakında bulunan bu otantik camii, Bitlis’e gidince görülmeye değer.
Ahlat Sahil Kalesi: Kanuni tarafından, Mimar Sinan’a yaptırılan bu kale bir Osmanlı eseri. Kanuni’nin Ahlat’ta olduğu yıllarda yaptırılmış oldukça güzel ve dik bir kale.
Ahlat Mezarlığı: Ahlat ilçesindeki bu Selçuklu mezarlığı, bilinen en büyük tarihi Müslüman mezarlıklarından. 11. ve 12. yüzyılda yapılmış yaklaşık 8bin tane dikili taş var. Önemli bir tarihi ve manevi nokta olarak dikkat çekiyor.
Nemrut Gölü: Türkiye’nin en büyük ve dünyanın en büyük ikinci kraker gölü olan Nemrut gölü, muhteşem doğası ve muazzam manzarasıyla sizi büyüleyecek. Suyu tatlı olan gölün derinliği yaz aylarında 2bin metreyi aşıyor. Alan, kamp içinde oldukça uygun.
Bitlis Mutfağı
Bitlis, zengin mutfağa sahip şehirlerimizden. Zengin yöresel yemeklerinden bir kısmı: içli köfte, şekalok yemeği, tutmanç aşı, çorti köftesi, büryan kebabı, katıklı dolma, gari aşı, ayran aşı, glorik, gebol, çireş pancarı, kengerli pilav, halim aşı, keşkek, çorti aşı, keledoş…
Bitlis rehberimizi umarız beğenmişsinizdir. Yorum ve eleştirilerinizi bekliyoruz. Yazımızı beğendiyseniz paylaşmayı unutmayın. Bilet Sepeti olarak iyi gezmeler dileriz.