Datça
Türkiye
Türkiye’nin özel ve eşsiz güzelliklerinden birine sahip olan Muğla Datça, köklü tarihi geçmişi ve doğal güzellikleriyle Ege ile Akdeniz’in ortasında bir inci gibi parlayan yerlerin arasında bulunuyor. Hem deniz hem de kültür turizmini sevenler için Datça harika bir seçim olacaktır.
Datça'da Gezilecek Yerler
Havasının nemli olmaması, en sıcak günlerinde dahi yazın tadının keyifle çıkarıldığı yerlerden biridir Datça. Dünyada oksijen oranının en yüksek olduğu ikinci yer olarak gösterilmektedir. Bu yüzden astım ve kalp hastaları için havası tedavi yerine geçmektedir. İlçede mavi bayraklı 7 plaj bulunmaktadır. Doğasının ve kültürünün güzelliği kadar mutfağının da güzel olduğunu ve birbirinden lezzetli yemekleri burada tatmanız gerektiğini söylersek yanlış olmaz. Şimdi Datça nasıl bir yermiş, Datça’da nereleri görmek gerekiyor gelin tanıyalım.
Eski Datça
Kendinizi bir masalın içinde bulacağınız küçücük şirin bir mahalledir Eski Datça. Begonyalarla süslü, daracık taş sokakları ve mis gibi kokan havasıyla ruhu arındıran bir özelliği vardır. Buranın bir önemli yanı ise şair Can Yücel’in yaşamının bir bölümünü burada geçirmiş olması. Can Yücel sokağını ve onun Canevi’ni mutlaka görmelisiniz. Meydan kahvesinde oturmalı, mis gibi kokan gözlemelerin mutlaka tadına bakmalısınız.
Knidos Antik Kenti
Adalardan gelen Dorlar’ın kurduğu Knidos Kenti, Dalacak Burnu’nun Burgaz Mevkiinde kurulmuştur. M.Ö 4. yüzyılda ise bugün kalıntılarının yer almış olduğu Tekir Burnu’na getirilmiştir. Knidos Antik Kentinde bulunan 8 bin kişilik antik tiyatro, güneş saati ve Demeter Mabedi, bu antik kentin en önemli eserleri arasındadır. Ayrıca antik kentte bulunan Knidos Feneri ise görülmesi gereken tarihi eserlerden biridir. 1967 yılında başlatılan kazı çalışmalarında Afrodit ile Apollo’ya adanmış tapınak kalıntılarına da ulaşılmıştır. İngiliz arkeolog olan Charles Newton’un, 1858 yılında yaptığı bazı kazılarda çıkarmış olduğu bazı eserleri İngiltere’ye kaçırdığı da bilinmektedir. Heredot’a göre ise, Sparta’lılar, Knidos’u, bir koloni kenti olarak kurmuşlar. Zamanla da güçlü bir konuma gelen Knidos, komşu kentleri olan Lindos, Kamiros, Italyysos, Kos, Halikarnasos ve Delos ile birlikte Dor Hexapolisini oluşturmuşlardır.
Hayıtbükü Plajı
Datça’nın ilçe merkezine on sekiz kilometre mesafede yer alan Mesudiye Köyü’nde yer alan Hayıtbükü Plajı, denizinin sığ olması sebebiyle daha çok çocuğu olan aileler tarafından güvenlik amacıyla tercih edilmektedir. Daire şeklinde olan koyun etrafında kurulmuş olan tesislerde, tüm ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz imkânlar mevcuttur.
Ovabükü Plajı
Datça merkezine 15 kilometre mesafede yer alan Ovabükü plajı, bir ovayı andırdığından dolayı bu adı almıştır. 600 metrelik kumsalıyla kendine hayran bıraktıran şirin yerlerden birisidir. Doğa ile iç içe olan, sakin bir tatil geçirmek istiyorsanız burayı tercih edebilirsiniz. Plajı kum ve çakıllardan meydana gelmektedir.
Sakinliği ve temizliği ile ünlü bir koy olan Ovabükü, aile pansiyonlarının yer aldığı ve birbirinden lezzetli deniz mahsullerini tadabileceğiniz restoranlar ile çevrilidir.
Kızlan Yel Değirmenleri
1900’lü yılların başında inşa edildiği düşünülen Kızlan Taş Değirmenlerinden bazıları, belediye tarafından restore edilmiş ve şahsa kiralanarak şu anda lokanta olarak hizmet vermektedir.
Palamutbükü Plajı
Masmavi denizi, sakin köy hayatı ve ruhu dinlendiren atmosferiyle Palamutbükü Plajı kendine hayran bıraktıran özelliklere sahiptir. Doğal güzelliklerinin yanı sıra, birçok antik kalıntılara da ev sahipliği yapmaktadır. Datça’nın en büyük koylarından biri olan Palamutbükü kumlardan ve yassı çakıllardan oluşmaktadır. Palamutbükü’nde birçok konaklama imkânı bulabilirsiniz. Burada günübirlik tatil yapabileceğiniz gibi uzun süreli tatil yapmanız da mümkündür. Palamütbükü sahillerinde bulunan kafe ve restoranlarda denizin manzarasına karşı keyifli zamanlar geçirebilir, taze deniz mahsullerinin tadına bakabilirsiniz. Ayrıca harika bir manzaraya sahip Palamütbükü’nde bulunan Yassı Tepeyi de mutlaka ziyaret etmelisiniz.
Can Yücel’in Evi
Can Yücel sokağın içinde yer alan ev Eski Datça’da bulunuyor. Sanatçının 1986 yılında satın aldığı ve mütevazı bir yaşama çekildiği evi, bugünlerde kütüphane olarak işlevini sürdürüyor. Şaire ait olan fotoğraflar, notlar ve kitaplarında sergilendiği evde her sene 12 Ağustos’ta anma törenleri düzenleniyor.
Kumluk Koyu
Gündüzleri sakinliği ve güzelliğiyle dikkatli üzerinde toplayan Kumluk koyu, güneş battıktan sonra görülmesi gereken yerlerin başında geliyor. Sahil boyunca sıralanan birbirinden şık balık restoranlarında akşamın tadını sevdiklerinizle keyifle çıkarabilir, arzu ederseniz çok uygun fiyatlara da burada pansiyonlar bulabilirsiniz.
Kargı Koyu
Etrafını geniş tepelerin çevirmesinden dolayı Kuzey rüzgârlarını büyük ölçüde kesen sakin Kargı Koyu, harika manzarasının yanında, okaliptüs ağaçlarıyla çevrili olan tertemiz bir havaya sahiptir. Denizinin ilk on metresinin çakıllı olduğunu söylüyor olsak da tertemiz doğası ve deniziyle gezginlerin uğrak yerlerinden biri haline geliyor.
Hızırşah Köyü
İlçe merkezine 6 kilometre uzaklıkta yer alan köy, tarihi dokusuyla yerli ve yabancı olan birçok turistin de ilgi odağı oluyor. Hızırşah Köyünde yer alan 4. Yüzyıldan kalma olan seramik atölyeleri ve Beylikler döneminde inşa edilmiş olan Hızırşah Camii, tarihi yönüyle dikkat çekmektedir. Menteşeoğulları döneminde inşa edilmiş olan cami, kare planlı ve sekizgen kubbeli olarak hâlâ ayakta durmaktadır.
Kızılbük
Hayıtbükü’nün tam karşısında yer alan ve buradan 10 dakikalık yürüme mesafesiyle ulaşabileceğiniz Kızılbük, kum-çakıl karışımı bir plaja sahiptir. Yeşille mavinin bir arada olduğu sahil dinginliği ile aradığınız huzuru size sunarken, yeme-içme dahil tüm ihtiyaçlarınızı yakınınızda yer alan tesisten karşılayabileceksiniz.
Domuz Bükü
Tur teknelerinin mola yerlerinden olan Domuz Bükü’ne yol olmaması nedeniyle sadece karadan yürüyerek ulaşabilirsiniz. Elektriğin jeneratörlerden, suyun ise kuyulardan sağlandığı bu bölge, teknolojinin olmadığı bölgelerdendir. Bungalov ile kamp alanlarının olduğu bölge, gezginler ve maceraperestler için vazgeçilmez yerler arasında bulunuyor.
Alışveriş
Datça bal ve bademiyle ünlü bir ilçe olmasından kaynaklı almanız gerekenlerin başında yer alıyor. İlçenin her noktasında bulunan dükkânlardan bunları temin edebilirsiniz. Datça’da yetişen şifalı bitkilerin yanı sıra, el sanatı eserleri ve hediyelik eşyalar alabilirsiniz.
Ulaşım
Datça’daki tüm noktalara en önemli ulaşım araçları minibüslerdir. Datça merkezde yer alan minibüs garajından Reşadiye, Eski Datça, Kargı, Marmaris, Palamutbükü, Mesudiye, Aktur, Karaincir, Kızlan gibi birçok noktaya gidiş-dönüş seferleri yapılmaktadır. 60-65 yaş arasındaki yolcular %50 indirimli seyahat edebiliyorken, 65 yaşın üzerindeki yolcular için ulaşım ücretsizdir.
Gece Hayatı
Canlı müzik ve DJ performanslarının olduğu birçok bar bulabilirsiniz. Dans etmek istediğiniz takdirde farklı kültürlerin danslarını deneyimlemek isterseniz eğer, Datça Latin Dans Gecesine katılabilirsiniz. Ekim ayında geleneksel olarak Bira Festivali yapılmaktadır. Bunların yanı sıra farklı bir eğlence isteyenler varsa; Polka Cafe & Bar Datça, Eclipse Bar, Antik Cafe & Bar, Bambu Cafe & Bar’a gidebilirsiniz.