Erzurum
Türkiye
Erzurum: etkileyici tarihi, harika doğal alanları ile ruhunu koruyan güzide bir şehrimiz. Ayrıca, milli mücadele yıllarında da önemli bir payı bulunur Erzurum’un. Bilet Sepeti olarak kentte gezilecek yerlerden bir derleme yaptık ve sonrasında da şehir hakkında çeşitli tüyolar verdik. Uçak bileti veya otobüs biletiniz hazırsa yola çıkalım!
Erzurum'da Gezilecek Yerler
Tortum Şelalesi: Uzundere ilçesinden 20km ileride bulunur. Dünya’nın en yüksek üçüncü şelalesi olan Tortum Şelalesi, dünya çapında ünü olan çok önemli bir yer. Kış aylarında harika bir ambians ve görsellik sunan şelale, yaz aylarında serinlemek için de ideal bir nokta. Şelale’nin güzelliğini izlemeye doyamayacaksınız. Şelalenin çevresindeki güzelim ortamda piknik alanları da mevcut.
Yakutiye Medresesi: 1310 yılında yaptırılmış. Erzurum’un ayakta kalabilmiş, şehrin eski zamanlardaki havasını sizlere anlatabilecek tarihi miraslarından. Şehir merkezinde bulunan tarihi yapı, görkemli mimarisiyle ve içinde sergilenen tarihi eserleriyle etkileyici ve önemli bir nokta. Merkezde bulunmasının da avantajıyla, Erzurum’a yolu düşenlerin görmeden dönmemesi gereken bir yer.
Çift Minareli Medrese: Erzurum’un sembollerinden biri olan medrese, Selçuklu döneminde yapılmış. Alaaddin Keykubat’ın kızı Hundi Hatun tarafından yaptırıldığı için Hatuniye Medresesi de denir. Tarihte tophane ve kışla olarak kullanılan tarihi yapı, günümüzde harika mimarisi, tarihi ve süslemeleriyle ziyaretçilerini ağırlıyor.
Atatürk Evi Müzesi: 19 yüzyılda yaptırılmış olan konak, önemli bir tarihi geçmişe sahip. Mustafa Kemal Atatürk, Erzurum Kongresi öncesi Rauf Orbay ile buraya gelmiş ve 9 Temmuz 1919 – 29 Ağustos 1919 tarihleri arasında burada konaklamış, Erzurum Kongresi ile ilgili çalışmalarını yürütmüştür. Girişteki Atatürk fotoğrafı, Kazım Karabekir’e ait eşyalar ve döneme ait matbaa makinesi ile dikkat çeken konak, 1984’ten beri müze olarak kullanılıyor.
Palandöken Kayak Merkezi: 30 bin kişilik kapasitesiyle ülkemizdeki önemli Kar Turizmi merkezlerinden birisi. Kayak severlerin kesinlikle gitmesi gereken bir yer olan merkez, kar ve beyaz seven herkes için de harika bir atmosfer oluşturuyor. Çevrede çeşitli otel ve pansiyonlarda konaklama imkanı da mevcut. 3200 metre yüksekliğindeki dağın havası, tahmin edebileceğiniz gibi yazın bile soğuk, kalın giyinin! :)
Erzurum Kalesi: 5. yüzyılda Bizanslılar tarafından yapıldığı tahmin edilen kale, birçok farklı uygarlığın eline geçmiş. İç ve dış kaleden oluşan yapı, Erzurum’da çok önemli bir tarihi ve turistik nokta.
Müze Bileti: 5TL (Müzekart ile ücretsiz)
Erzurum Arkeoloji Müzesi: Erzurum ve çevresindeki illerdeki kazılardan bulunan tarihi kalıntılar sergilenir. Oldukça eski dönemlere uzanan çok çeşitli ve oldukça etkileyici eserler sergilenir. Selçuklu döneminden heykeller, taştan yapma eserler, toprak kaplar; Roma ve Helenistik Dönem’den lahıtlar, küpeler ve Urartu dönemine ait mühürler, savaş malzemeleri, süs eşyaları, sikkeler, yazıtlar ve bunlar gibi birçok eser sergilenir. Ayrıca, müze içinde Ermeni Katliamı salonunda, Türklere yapılan katliam alanlarından çıkan çeşitli buluntular sergileniyor. Uçak bileti veya otobüs bileti aldığınıza değecektir bu eserleri görmek.
Ulaşım
Genellikle otobüs ve minibüsler sağlanır. Kardelen Kart alarak otobüslerde daha rahat ulaşım sağlayabilirsiniz.
Erzurum Havaalanı’ndan şehir merkezine, uçak sefer saatlerine göre ayarlanan otobüslerle veya Havaş araçlarıyla ulaşabilirsiniz.
Erzurum Mutfağı
Cağ Kebabı’yla meşhur olan lezzet dolu Erzurum mutfağında çeşitli yemek önerilerimiz: Kete, kadayıf dolması, kesme, ekşili dolma, çiriş pancası, su böreği…
Gece Hayatı
Atatürk Üniversitesi’nin etkisiyle hareket kazanmış, canlı sayılabilecek bir gece hayatı vardır. Özellikle, Aşağı Mumcu Caddesi’nde çeşitli bar ve diskolar bulabilirsiniz.
Erzurum Pratik Bilgiler
Türkiye’nin en soğuk şehirlerinden biridir Erzurum. Hele ki kış aylarında gidiyorsanız, kalın kalın montlar götürün.
Tarihi Erzurum şehrine layıkıyla bir rehber yazmaya çalıştık. Umarız rehberimizi beğenirsiniz. Bilet Sepeti olarak iyi gezmeler dileriz.