Kars
Türkiye
Tarihteki en eski yerleşim yerlerinden biri olan Kars, sizi soğuk ve derin bir yolculuğa çağırıyor. Türkiye’nin en soğuk şehri fakat tarihi miras açısından bir o kadar zengin. Şehir merkezindeki tarihi evleri gezmek ayrı bir keyif, sizin için verdiğimiz harika lokasyonları ziyaret etmek başka bir ayrıcalık. Uçak biletiniz veya otobüs biletiniz hazır olsun ve sizi özenle hazırladığımız Kars Rehberimize alalım!
Kars'da Gezilecek Yerler
Ani Harabeleri: M.Ö 3000’lerden beri yerleşim yeri olan bölgede 24 farklı uygarlığın yaşadığı biliniyor. Hristiyanlar tarafından kutsal sayılan ani harabeleri, reklamı iyi yapılmamış olsa da adeta bir tarih hazinesi. Açık hava müzesi şeklindeki bölgede ayakta kalmış hamam, cami, kilise gibi birçok tarihi yapı var. İpek Yolu üzerinde bulunan şehrin, 100 bin civarında nüfusu olduğu ve zamanının en kalabalık şehirlerinden biri olduğu tahmin ediliyor. Geziniz sırasında: yıldırım çarpmasıyla ikiye ayrılıp yarısı ayakta kalmış kurtarıcı İsa heykeli, 987’de katedral olarak inşa edilen daha sonra camiye çevrilen yapıyı, 1265 yapımı kiliseyi ve yeraltı şehrini görmeniz mümkün. Bölge, Kars şehir merkezinden yaklaşık 40km uzaklıkta.
Müze Bileti: 8TL
Müzekart ile ücretsiz.
Kars Müzesi: Doğu Anadolu Bölgesi’nin en zengin müzelerinden biridir. Müzenin arkeolojik eserler bölüünde bölgeden çıkarılmış eserler, çanlar, paralar ve benzeri eşyalar sergilenir. Etnografya bölümünde ise yerel halkın kullandığı tarihi heykeller ve eşyalar bulunmakta.
Giriş Ücretsiz.
Sarıkamış Kayak Merkezi: Sarıkamış deyince Türk insanının aklına ilk olarak tarihteki acı kayıplarımız gelir. Fakat günümüzde bölge bir turizm merkezi. Sarıkamış Kayak Merkezi, 12kmlik alanı ve kristal kar yapısıyla Türkiye’nin kış sporları açısından en iyi yerlerinden biri. Her yıl ciddi miktarda turist çeken merkez, kayak yapmayı sevenler için harika bir nokta olmakla birlikte herkes için görülmesi ve izlenmesi keyifli bir yer. Sırf burası için uçak bileti veya otobüs bileti alıp gelen birçok kayaksever var ve bizce de buna değer. Sarıkamış Kayak Merkezi, Kars şehir merkezine yaklaşık 55km uzaklıkta.
Kars Kalesi: 1153’te bir Selçuklu boyu tarafından inşa edilmiş kale Kars’ın önemli sembollerinden biri. Doğu-batı uzunluğu 250 metre olan karenin kuzey güney yönü uzunluğu 90 metre. Savaşlar sonucu hasar görmüş olmasına rağmen kale hala dimdik ayakta ve tarihi zenginliği ve görkemiyle ziyaretçilerini bekliyor.
İnkaya Micingirt Kalesi: 1232 yılında Saltuklular tarafından yaptırılan kale, Bizans, Roma, Selçuklu ve Osmanlı tarafından kullanılmış. Urartu Kaya Mezarları ve Urartu Sarnıcı da kale çevresinde mevcut. Kale taşları üzerinde Yunanca ve Osmanlıca yazılar görme mümkün. Kalenin günümüzde maalesef sur duravları ayakta kalmış fakat eğer tarihe meraklıysanız o zamanların ruhunu hissetmenize yetecektir.
Gezilebilecek Diğer Yerler:
- Sürgütün Zivin Kalesi
- Heykeller ( Dört Mevsim Kadın Heykeli, Leyla ile Mecnun Heykeli, Meyve Toplayan Kadın Heykeli)
- Kümbet Cami
Ulaşım
Şehir içinde otobüs, minibüs ve taksilerle ulaşımı sağlayabilirsiniz. Ayrıca şehir merkezi küçük olduğu için, birçok yere yürümek mümkün. Havalimanı ile şehir merkezi arasında özel otobüs firmalarını kullanarak veya taksilere binerek yaklaşık 10 dakikada ulaşım sağlayabilirsiniz.
Kars Mutfağı
Oldukça zengin bir mutfağa sahip olan Kars’ta genel olarak baklagiller, unlu yiyecekler ve hayvansal gıdalar yer alıyor. Şehrin önemli yerel yemeklerinden: umaç çorbası, Kars böreği, ekmek aşı, haşıl, hengel, kuymak, kete, pişi, hörre çorbası, elma dolması…
Gece Hayatı
Çok canlı olmasa da, üniversite şehri olmasının etkisiyle, bölgedeki diğer illere oranla daha hareketli bir gece hayatı olduğu söylenebilir. Yaz aylarında çeşitli bar ve diskolarda canlı müzik imkanı olmakla birlikte, tavernalarda da zaman geçirebilirsiniz. Şehirde Kafkas dans gösterileri yapan yerler bulma imkanınız da var.
Kars Pratik Bilgiler
Türkiye’nin en soğuk illerinden biridir. Özellikle kış çok sert geçer. Kış aylarında gidiyorsanız önleminizi alın, kalın kalın montlar götürün.
Kars rehberimizi umarız beğenmişsinizdir. Yorum ve eleştirilerinizi bekliyoruz. Yazımızı beğendiyseniz paylaşmayı unutmayın. Bilet Sepeti olarak iyi gezmeler dileriz.