Kudüs
İsrail
Kudüs, Ortadoğu’da yer alan Kudüs dünyanın bilinen en eski şehirlerindendir. Akdeniz ve Ölü Deniz’in kuzeyinde bulunan Kudüs İsrail’in nüfus en büyük şehridir.
Müslüman, Hristiyan ve Yahudi dinleri için kutsal sayılan bir şehirdir. Müslümanlık için Hz. Muhammed’in göğe yükseldiği yer, ilk kıble olarak bilinir; Hristiyanlar için İsa’nın çarmığa gerildiği ve yeniden dirileceği yerdir. Yahudiler içinse, Mesih’in geri dönüşünü sağlayacak üç şarttan biridir. Bu 3 din içinde kutsal olan şehir tarihi boyunca çok kez işgal edilmiş ve saldırıya uğramıştır. Günümüzde hala tartışmalara sebep olan şehir, UNESCO Dünya Mirası listesindedir ve bu nedenle her alanında polis korumaları vardır.
Kudüs Gezilecek Yerler
Kudüs 3 bölgeye bölünmüştür. Arapların yaşadığı bölgeye Doğu Kudüs, İsraillilerin yaşadığı bölgeye ise Batı Kudüs denilmektedir. Doğu ve Batı Kudüs arasında ise 3 din için kutsal sayılan Eski Kent adında surlarla çevrili alan vardır. Bu surların 8 kapısı vardır ve Kanuni Sultan Süleyman döneminde yaptırılmıştır.
Mescid-i Aksa
Kudüs’ün Eski Kent adı verilen bölgededir. Müslümanların ilk kıblesi, cennet kapılarının yeryüzüne en yakın olduğu yer olarak bilinen Mescid-i Aksa Mekke ve Medine’den sonra Müslümanların kutsal mekanıdır. Mescid-i Aksa girişinde Müslüman olduğunuzu ispatlama zorunluluğunuz bulunmaktadır.
Mescid-i Aksa “Muallak kayası” üzerine kurulmuştur. Bu kaya Hz. Muhammed’in üzerinden göğe yükseldiği kaya olarak bilinmektedir.
Kubbet’üs Sahra
Mescid-i Aksa ile aynı avluda, tam karşısında Emeviler döneminde yapılan bu yapı Kudüs'ün her yerinden görülmektedir.
Yahudiler için de kutsal Kabul sayılan bu yapı tarihte bir dönem kiliseye çevrilmiş, kubbesine haç yerleştirilmiştir. Daha sonra tekrar Müslümanlar tarafından fethedilerek eski haline döndürülmüştür.
İslam mimarisinin bilinen ilk kubbeli yapılarından, görkemli kubbeye sahip olan bu yapı mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerlerden biridir.
Ağlama Duvarı
Diğer adı Batı Duvarı’dır. 18 metre uzunluğunda ki bu duvar Kral Süleyman tarafından yaptırılan Büyük Tapınağın günümüze kadar gelen tek kalıntısıdır. Yahudiler tarafından kutsal kabul edilen Ağlama Duvarı’nda kadın ve erkek için ayrı ibadet alanları bulunmaktadır. İbadet için gelen ziyaretçiler Ağlama Duvarı karşısında edilen dileklerin kabul olacağına inanmaktadır.
Tapınak Tepesi
Yahudilerin kutsal saydıkları bu tepe Hz. İbrahim’in oğlunu kurban etmek için çıktığı yer olarak bilinmektedir. Tapınak Şövalyeleri’nin yönetim merkezi olarak kullanılan bu tepe Kudüs’te görmeniz gereken yerlerdendir.
Zeytin Dağı
Şehrin en kutsal yerlerinden birisidir. Kudus’ü tepeden görmek, tüm şehri keşfetmek için Zeytin Dağı mutlaka gidilmesi gereken yerlerden biridir. Hz. Ömer’in şehre ilk baktığı yer olarak bilinmektedir. Hristiyanlar için önemi ise Hz. İsa’nın tutsak tutulduğu, son günlerini geçirdiği ve çarmıha gerileceği yere kadar yürüdüğü dağdır. Zeytin Dağı gezisinde bir çok kilise ve Yahudi mezarlığına rastlamak mümkün.
Pratik Bilgiler
Resmi Tatiller
- Purim – Şubat Mart
- Pesach – Mart Nisan
- Kurtuluş Bayramı – Mayıs
- Shavout – Mayıs
- Şükran Günü – Ekim
- Hannukah – Aralık
Kudüs'te Şehir İçi Ulaşım
Kudüs şehrinde gezilecek her yere araç kiralama, taksi, otobüs gibi seçeneklere ihtiyacınız olmadan yaya ulaşımı sağlayabilirsiniz. Dilerseniz şehir içi trenlerini kullanabilirsiniz.
Kudüs Mutfağı
Kudüs’te zengin bir mutfak vardır. Yahudi kültürünün yöresel lezzetlerini bu kentte bulabilirsiniz. Et, fast food ve balık başlıca tüketilen yemekler arasında.
Kudüs'te Alışveriş
Kudüs hediyelik çeşidi olarak oldukça zengin bir şehirdir. Her bütçeye göre hediye çeşidi bulacağınız Kudüs’ün Müslüman bölgelerinde pazarlık ederek çok daha uygun fiyata alabilirsiniz.
Çarşıda dini sembollerin öne çıktığı hediyeliklerin yani sıra gümüş, deri ürünlere de bolca rastlayabilirsiniz.
Turizm Bakanlığı işareti gördüğünüz yerlerden alacağınız lüks ürünler için ülke çıkışında vergi tutarını geri alabilirsiniz.
Kudüs'te Gece Hayatı
Kudüs gece hayatı, birçok İsrailli de dahil olmak üzere şehre gelen birçok ziyaretçi için bir eğlence kaynağıdır. Tel Aviv'in 'hiç uyumayan şehri' olduğu söylenirken, Kudüs gece hayatı nedeniyle çok sık yazılır, ancak bu bir hatadır. Kudüs büyük zıtlıklar kentidir ve kentin laik nüfusu, büyük bir öğrenci nüfusu ile birleştiğinde, şehirdeki karakterleri tamamen benzersiz olan çok sayıda bar, kulüp ve diğer gece hayatı mekanlarının olduğu anlamına gelir.