Şanlıurfa
Türkiye
Şanlıurfa: Türkiye’nin en kalabalık 7. şehri. Peygamberler diyarı olarak da bilinen şehrin her tarafı tarihi güzelliklerle, kutsal mekanlarla, hikayelerle ve efsanelerle dolu. Dünya’da bu kadar efsane olan başka bir şehir daha var mıdır bilmiyoruz. Şanlıurfa’yı gezerken eski dünyalara açılan kapılar aralayacak ve bunları keşfetmeye doyamayacaksınız. Bilet Sepeti olarak sizin için Şanlıurfa rehberini özenle hazırladık. Uçak bileti veya otobüs biletinizi hazır edin ve keşfe başlayalım!
Şanlıurfa'da Gezilecek Yerler
Balıklı Göl(Halil-ür Rahman Gölü): Şanlıurfa’nın sembollerinden, gidip de görmeden olmaz. Efsane’ye göre Hz. İbrahim burada ateşe atılmış fakat yedi gün sonra yanmadan çıkmıştır. Bu yüzden Balıklı Göl ve göl içindeki balıklar kutsal kabul edilir ve avlanmaları yasaktır. Çevrede çok güzel bir atmosfer ve çeşitli tarihi eserler de sizi bekliyor.
Halil-ür Rahman Camii de bu bölgede bulunuyor ve Şanlıurfa’da gezilmesi gereken yerlerden biri.
Göbekli Tepe: Dünya üzerindeki bilinen en eski ve büyük tapınak ve inanç merkezlerinden biri. Şanlıurfa şehir merkezine yaklaşık 22km uzaklıktaki Örencik Köyü yakınlarında konumlanan bölge, yaklaşık 12 bin yıl önce inşa edilmiş, cilalı taş devrinden kalma muazzam bir tarihi miras. Dikilaşlar ve üzerindeki semboller; heykeltıraş, resim ve kabartma sanatları de çok ilginizi çekecektir. Eski insanların ve onların yaşamları hakkında müthiş inanılmaz eserler görerek tarihin içine seyahat edeceksiniz.
Hz. İbrahim Mağarası: Hz. İbrahim’in doğduğu ve yaşadığına inanılan mağara, hem manevi hem de tarihi öneme sahip. Mevlid-i Halil Camii’nin yanında bulunan mağaraının içinde oldukça mistik ve manevi bir hava var. Mağarada şifalı olduğuna inanılan su da var. Uğrak ve Balıklı Göl’e yakın bir yerde konumlanıyor. Uyarı olarak, tatil günleri mağaranın çok kalabalık olabildiğini de söyleyelim. Giriş ücretsiz.
Şanlıurfa Arkeoloji ve Mozaik Müzesi: Urfa tarihinde sizi harika bir yolculuğa çıkaracak arkeoloji ve mozaik müzesi. Müze o kadar büyük ve eski arkeolojik ve mozaik eserlerle dolu ki, gez gez bitmez nitelikte. Buradaki muhteşem tarihi kalıntılar ve mozeikler sizi çok etkileyecektir. Balmumundan yapılan heykeller ile yapılan canlandırmalar da görmeye değer. Ayrıca müze için uzun zaman ayırmanızı öneririz, dediğimiz gibi oldukça büyük.
Giriş Bileti: 8TL
Müzekart ile ücretsiz.
Selahattin Eyyübi Camii: 457 yılında Kilise olarak inşa edilmiş, sonradan adalet sarayı ve elektrik santrali olmuş, en sonunda Selahattin Eyyübi Camii olarak düzenlenmiştir. Tarihi ve mimari mirası görmenizi tavsiye ederiz.
Şanlıurfa Kalesi: Kale muazzam bir yapı ve çok önemli bir tarihi eser. Mükemmel de manzarası var. Civardaki kafe ve restoranlara oturup ambiansın keyfini çıkarabilirsiniz. Kaleye ait efsaneleri de gidip orada dinlemeniz ayrı bir keyif olacaktır. Kaleye tırmanırken çok merdiven var, tırmanacakların yanında su götürmeleri önerilir.
Harran: Eski medeniyetlerin doğduğu ve buluştuğu yerde konumlanan Harran’ın kelime anlamı da “kavşak”, “yolların buluştuğu yer”dir. Burada tarihi harran evlerini ve Moğol istilası sırasında yıkılan Harran Üniversitesi’nin harabesini bulubilirsiniz. Kubbeli eski Harran evlerinin tarihi çok eskilere, M.Ö 5. yüzyılın başlarına kadar gitmektedir. Hz. Yakub Kuyusu’nu ve Şeyh Hayat el-Harrani’nin türbesini de ziyaret edebilirsiniz. Uçak bileti veya otobüs bileti aldığınıza değecektir.
Gezilebilecek diğer yerler:
- Ulu Camii
- Sipahi Pazar(Halıcılar Çarşısı)
- Halfeti Antik Kenti
- Şanlıurfa Fırat Nehri
- Fırfırlı Camii
- Rizvaniye Camiisi
- On İki Havari Kilisesi (Fırfırlı Camii)
Ulaşım
Ulaşım için otobüs, minibüs ve taksileri kullanabilirsiz. Çoğunlukla şehir içinde gidilecek yerler yürüyüş mesafesinde.
Urfa Mutfağı
Urfa, yemekleriyle ve bereketli kalabalık “Halil İbrahim Sofraları”yla da dikkat çeken bir şehir. urfa kebabı, çiğ Köfte, patlıcan kebabı, bostana, ayran çorbası; yerinde tatmanız gereken lezzetlerden bazıları. Detaylı Urfa Yemek Rehberi için: http://www.yemekevi.tv/Mutfaklar/Sanliurfa-mutfagi_2092.html
Gece Hayatı
- Urfa’nın özgün, kendine has bir gece hayatı kültürü vardır. Sıra gecelerine katılıp keşfedilmek, şarkılar türküler eşliğinde eğlenmek güzel bir deneyim olacaktır.