Taşkent
Özbekistan
Taşkent olağanüstü yapıları, doğası, sanat ve kültür müzeleri ile birbirinden güzel alternatifleri olan özel şehirlerden birisidir. Bu özelliklerinden dolayı dünya üzerinden birçok turistin ilgisini çekmektedir. Hem kendi yörenize ait lezzetleri tadabileceğiniz hem de ilginç hediyelerle dönebileceğiniz özel kentlerden biridir. Taşkent’te nereler gezilir gelin hep birlikte tanıyalım.
Taşkent'de Gezilecek Yerler
Abdül Kasım Medresesi
Taşkent’in en güzel yapılarından biri olan Abdül Kasım Medresesi, 19. Yüzyılda inşa edilmiştir. Döneminin en önemli âlimlerinden biri olan Abdül Kasım Han’ın adını taşıyan yapı, kendi döneminde çok büyük ödemeler yapılarak kurulmuş ve Abdül Kasım Han burada birçok öğrencinin eğitim almasına imkân sağlamıştır. Medrese, hem sanat hem de zanaat eğitimleri vererek, birçok minyatürcü, kuyumcu ve ressam yetiştirmektedir. Bu medresenin yetiştirmiş olduğu öğrencilerin yapmış olduğu ürün ve eserler medresenin girişinde yer alan dükkânda satılmaktadır. Taşkent’e geldiğinizde gezmeniz gereken yerlerden biridir.
Özbekistan Devlet Uygulamalı Sanatlar Müzesi
1997 yılından itibaren devlet korumasına geçen müze, el sanatçılarının üretmiş olduğu sanat ürünleri sergilenmektedir. Tarihi 1927 yıllarına dayanan müzede, eski döneme ait birçok eserde yer almaktadır. Uygulamalı Sanatlar Müzesinde ortalama 7 bin kadar eser sergilenmektedir. Buraya geldiğinizde hem eserler hem de mimari sizi büyüleyecek.
Kukeldaş Medresesi
Şehrin meydanında inşa edilmiş olan Kukeldaş Medresesi, 1570 yıllarında inşa edilmiş özel yapılardan biridir. O dönemin imparatorunun emriyle yapılan medresenin inşasında sarı tuğlanın kullanılması büyük farklılık yaratmıştır. Geniş bir avlusu bulunan medresenin etrafındaki binalarda ise medresede eğitim gören talebelerin yatakhaneleri yer almaktadır. 1831 yılında bir bölümü yıkılan medrese kısa zamanda tekrar eski haline kavuşturulsa da, 1868 yılında yaşanan deprem dolayısıyla büyük yara aldı. Bu yaranın izleri uzun zaman sonra 1903 yılında sarıldı ve uzun yılların ardından 1950’de ise yeniden bir yenileme gördü. Taşkent’te görmeniz gereken yer arasında bulunmaktadır.
Barak Han Medresesi
Şhrin en büyük medresesi olan Barak Han Medresesi, 16. Yüzyılın ortalarında yaptırılmıştır. Suyuniç’in oğlu olan Barak Han Medreseyi inşa ettirmiş ve kendi adını buraya verdirmiştir. Geçmişten bugüne kadar gelen bu özel yapı 1955 ila 1963 yılları arasında yenilenerek bugünkü haline kavuşmuştur. Kentin müftülük merkezi olan Barak Han, dünyanın iki büyük Kuran-ı Kerimden birine ev sahipliği yapmakta ve fazlasıyla ilgi görmektedir. Hâlâ daha eğitim vermekte olan medrese birçok din âlimini yetiştirmektedir.
Haftanın her günü medreseyi 09.00 ile 18.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz ve bilmenizde fayda vardır; medresede fotoğraf çekilmesine izin verilmemektedir.
Emir Timur Meydanı
Taşkent’in en bilinen meydanlarından biri olan Emir Timur Meydanı, imparatorunun adını taşımaktadır. Taşkent’te bir söz vardır, hangi sokağa girerseniz girin, Emir Timur’un kalbine çıkarsınız. Siyasi dönemlerin sürekli değiştiği günlerde bu meydanda da sürekli heykeller değişmiştir. Emir Timur Meydanına geldiğinizde birçok mağaza, market, banka ve sanat galerileri de yer almaktadır. Meydanı gezerken bir yandan arkadaşlarınızla sohbet edebilir, yürüyüş yapabilir ya da sadece hayatı dinleyebilirsiniz.
Emir Timur Müzesi
Aynı adı taşıyan meydanda yer alan Emir Timur Müzesi, 1991 yılında bağımsızlığına kavuşmuş olan Özbekistan’ın tarihini yansıtmak ve gelecek nesillerine aktarabilmek amacıyla 1996 yılında hizmete açılmıştır. Özbekistan’ın Rönesans adamı olarak anılan Emir Timur, Özbek halkı tarafından önem verilen şahıslar arasındadır. Müzeyi gezmeye geldiğinizde içeride Emir Timur’a ait olan notlar, diplomatik ve ticari kalıntılar, silahlar, haritalar ve sikkeler görebileceksiniz. Müzenin ayrı bir bölümünde yer alan Rusya, Türkiye, Kazakistan gibi ülkelerden gelen hediyelerde yer almaktadır. Müzeyi ziyaret etmek isterseniz eğer pazartesi günü hariç 09.00 ile 17.00 saatleri arasında her gün, Pazar günleri ise 09.00 ile 00.00 saatlerinde ziyarete açıktır.
Müstakillik Bağımsızlık Meydanı
Bir zamanlar Sovyet Meydanı olarak anılan meydan, Özbekistan’ın bağımsızlığını kazanmasıyla birlikte yemyeşil bir parkın içinde havuzlu bir meydandır. Meydanda bulunan Lenin heykeli bağımsızlığın kazanılmasının ardından kaldırılmış ve yerine yapılmış olan bağımsızlık heykeli yerleştirilmiştir. Her yıl düzenlenen bağımsızlık kutlamaları bu meydanda büyük bir coşkuyla kutlanmaktadır. Şehri ziyarete gelen turistler, hem meydanın temizliği hem de yemyeşil alanın güzelliğiyle insanlar tarafından çokça sevilmektedir. Birçok amatör sanatçının çeşitli performanslar sergilediği meydan, trafiğe kapalı olması sebebiyle gezilebilecek ve dinlenilebilecek harika yerlerden biridir.
Prens Romanov Sarayı
1877 yılında sürgüne gönderilmiş olan Prens Romanov adına Benoit ve Geyntselman isimli iki mimar tarafından 1891 yılında inşa edilmiştir. Yapıldığı dönem göz önüne alındığında oldukça modern çizgilerin ve işlemelerin olduğu sarayın bahçesinde ise görkemli bir şekilde duran bronz geyikler ve av köpekleri heykelleri bulunmaktadır. Sarayın bir bölümü müze olarak hizmet verirken, bunun sebebi halk ile burjuvazi arasındaki farkın anlaşılabilmesini sağlamaktan ibarettir. Sarayı ziyaret etmek isterseniz eğer sadece Pazar günleri ziyaretlere açıktır.
Taşkent Televizyon Kulesi
Ortalama olarak 365 metre yüksekliğinde olan Orta Asya’nın en yüksek yapısı olarak gösterilen Taşkent Televizyon Kulesi, 1985 yılında hizmet vermeye başlamıştır. İnşası öylesine büyük ustalıkla yapılmıştır ki, dokuz şiddetindeki bir depreme dahi dayanıklıdır. Kulenin 220 metresinden bulunan bölümde uydu televizyon yayınları yapılırken, meteoroloji bölümü de burada yer almaktadır. Harika bir manzaraya sahip olan kule, turistlerin oldukça ilgisini çekmektedir. Kuleyi pazartesi günleri hariç her gün saat 10.00 ile 20.00 saatlerinde ziyaret edebilirsiniz, eğer en üst kata çıkmak isterseniz cüzi bir ücret ödemektesiniz.
Pratik Bilgiler
Resmi Tatiller
- 14 Ocak Vatan Himayecileri Günü
- 8 Mart Dünya Kadınlar Günü
- 21 Mart Nevruz Bayramı
- 9 Mayıs Hatıra ve Saygı Günü
- 1 Eylül Bağımsızlık Günü
- 1 Ekim Öğretmenler Günü
- 8 Aralık Anayasa Günü
Taşkent’de Şehir İçi Ulaşım
Metro
Bir Sovyet tarzının hüküm sürdüğü Taşkent metro istasyonları görülmeye değer bir güzelliğe sahiptir. Şehirde üç ayrı metro hizmeti yer almaktadır. Mavi, Yeşil ve Kırmızı hatlardan oluşan bu metro ağları, şehrin birçok noktasına hizmet vermektedir. Eğer kullanmak isterseniz bir biletin ücreti 1000 Özbek Somu’dur.
Taksi
Diğer toplu taşımaların aksine Taşkent’te taksi ile ulaşım belli bir ölçüde uygundur. Fakat uygun olduğunu düşünüp araca binmeden önce gideceğiniz yeri konuşup pazarlık yapmanız gerekmektedir. Taksilerin tamamı eskidir ve sigara yasağı bulunmamaktadır. Birçok taksiciyle ise Özbekçe, Ruşça ve Türkçe konuşabilirsiniz.
Otobüs
Şehrin önemli ulaşım araçlarından biri olan otobüslerle de birçok noktaya ulaşım sağlayabilirsiniz. Otobüslerin biletleri metro biletleriyle aynı olarak 1000 Özbek Somu’dur.
Taşkent’de Alışveriş
Yenilenen, dönüşen ve giderek artan popülasyonu ile Taşkent, harika bir alışveriş merkezinden birisi olmaya doğru ağır adımlarla ilerliyor. Saligokh Caddesi şehrin en meşhur alışveriş yerlerindendir. Birçok mağaza, butik ve daha ne arıyorsanız burada bulabilme imkânı yakalayacaksınız. Bunun yanında diğer bir alternatif ise Puşkin Caddesidir. Daha doğal ve daha farklı şeyler aradığınız olursa eğer, semt pazarlarına uğramanızı öneririm. Buralarda çeşitli yöresel kıyafetler, baharatlar, el yapımı ürünler başta olmak üzere hem kendinize hem de sevdiklerinize birçok hediyelik eşya bulma imkânına sahipsiniz.
Taşkent’de Gece Hayatı
Orta Asya’nın en canlı gece hayatının olduğu şehirlerden biri olan Taşkent, her türlü insanın eğlence anlayışına uygun alternatifler sunmaktadır. Şehirde birbirinden farklı kulüp, canlı müzik mekânları bulunmaktadır. Orta Asya’nın en iyi müzik yapılan kentlerinden biri olan Taşkent, yerel müzikleriyle de oldukça dikkat çekmektedir. Özellikle Puşkin Caddesi eğlence için aranan yerlerdendir. Canlı müzik bulamadığınız tüm yerlerde dans edebileceğiniz büyük pistler bulabileceksiniz. Kahkara Caddesi de bir diğer eğlence alternatiflerinden biridir.