Tunus Flight Ticket

Tunus

Tunus

Tunus

Hem Akdeniz havasını hem de çöl doğasını barındıran; göz alıcı bir şehir Tunus.  Bir tarafta yükselen modern binaları, cıvıl cıvıl caddeleri ve şık kafeleriyle bir Avrupa şehrini andırırken, diğer yandan camileri ve saraylarıyla tam bir Arap kenti olduğunu hissettiriyor. Fenikelilerden Romalılara Bizanslılardan Araplara ve Osmanlılara kadar pek çok medeniyetin ve imparatorluğun ayak izlerine rastlanabiliyor olması bu kenti daha da özel kılıyor.

 

Tunus Gezilecek Yerler

 

Zaytuna Cami

Gezilecek yerlerin başında yer alan Zaytuna CamiD Tunus’daki en eski cami olma özelliği taşıyor. 9 girişe ve 5000 metrekarelik bir alana sahip olan cami, yalnızca Müslümanların ziyaretine açık. Kelime anlamı olarak zeytin ağacı anlamına gelen Zaytuna ismi, caminin kurucusu olan ve Bizans Kartacasını fetheden Hasan ibn Numan’ın burada bir zeytin ağacı altında ders almasından geliyor.  Şehrin karmaşasından uzak farklı bir huzur veren bu camiye hayran olmamak mümkün değil.

Minaresi 19. yüzyıl yapımı olan caminin bir kısmı, İlahiyat Fakültesini barındıran bir İslam Üniversitesiymiş. Bir dönemin çağdaş Başkanı Bourguiba tarafından bağımsızlık ilan edilip kapatılana kadar devam etmiştir. 1000 yıl kadar Müslüman bilim insanı yetiştiren fakülte, 1987 yıllarında tekrar açılarak ve Müslüman olmayanlarında avluya girişine izin verilmiştir.

Çevre halkı başta camiye girişinize tepki gösterebilir; fakat bu tepkiyi Müslüman olduğunuzu söyleyerek dağıtabilirsiniz.

Kartaca

MÖ 814 yıllarında inşa edilen Fenike kolonisi olan Kartaca, Tunus merkezine 15 kilometre mesafede yer almaktadır. Trenler ve taksiler ile de ulaşım oldukça kolay. Roma Dönemi’nin en önemli uygarlıklardan olan Kartaca’nın kalıntılarını görmek buraya kadar gelmişken yapılmadan dönülmemesi gereken şeylerden biridir. Geniş bir gezi alanı bulunan bu yerde, Amfi Tiyatro ile Kartaca Müzesi yer almaktadır. Tüm bu yerleri tek bir biletle gezebilir, keyifli uzun bir yolculuğa çıkabilirsiniz. Gezi noktaları arasındaki mesafeleri dilerseniz taksiyle gezebilirsiniz. Tunus’ta taksi ücretleri ise oldukça ucuzdur.

Sidi Bou Said

Tunus’taki en önemli gezi noktalarından biri olan Sidi Bou Said, Tunus merkezden 20 km uzaklıkta, kuzeyde bulunan şirin mi şirin bir kasaba.  Son dönemde turistlerin de oldukça dikkatini çeken bir yer halini alan bu güzel kasabanın mimarisi insanı kendisine hayran bıraktırıyor. Mavi beyaz evlerden oluşan kasaba Yunanistan’a da benzerliğiyle göz kırpıyor. Buradaki gezilmesi gereken en önemli yerlerden biri olan Family House özel yerlerden biridir. Bir ailenin müzeye çevirmiş olduğu bu yer, geçmişlerin ev yapısını ve geleneksel aile yaşantısını gözler önüne sermektedir.

Bardo Müzesi

Şehri ve ülkeyi tam anlamıyla yansıtan, dünyaca ünlü bir mozaik müze olan Bardo Müzesi, turistlerin gezmeyi sevdiği yerlerden birisidir. Oldukça popüler olan müze, geçen yıla kadar dünyanın en büyük mozaik müzeleri arasında yer almaktadır. Gezerken mutlaka vakit ayırmanız gereken önemli müzelerden bir tanesidir. Tunus’ta görmeniz gereken yerler arasında bulunmaktadır.

El Djem

Roma havasını taşıyan El Djem’in duvarları modern şehrin etrafını sarıyor.  Dünyada korunabilmiş sayılı amfi tiyatrolar arasında yer alan El Djem, Roma İmparatorluğunun Kuzey Afrika’ya kadar uzanabildiğinin çok açık ve güçlü bir kanıtı olarak gözler önüne seriliyor.  Arenanın altındaki koridorlarda bir zamanlar gladyatörlerin yürüdüğü yerlerden geçilebiliyor.  Veya tepeye çıkılıp şehir ve tiyatro alanı hayranlıkla izlenebiliyor.

Avenue Habib Bourguiba

Ville Nouvelle’nin merkezi olan Habib Bourguiba Bulvarı, modernizmin özel yüzlerinden izler barındırmaktadır. Burada birden fazla mağaza, kafe ve alışveriş merkezi yer alırken, keyifle alışveriş yaparak sonrasında kafelerden birinde kahvenizi yudumlarken şehrin canlı caddelerinin tadını çıkartabilirsiniz.

Pratik Bilgiler

 

Resmi Tatiller

  • 1 Ocak Yılbaşı
  • 14 Ocak Devrim ve Gençlik Günü
  • 20 Mart Mart Ekinoksu
  • 20 Mart Bağımsızlık Günü
  • 9 Nisan Şehitler Günü
  • 1 Mayıs İşçi Bayramı
  • 20 Haziran Haziran Gün Dönümü
  • Ramazan Bayramı
  • Kurban Bayramı
  • 25 Temmuz Cumhuriyet Bayramı
  • 13 Ağustos Kadınlar ve Aile Günü
  • 3 Ekim Muharrem
  • 12 Aralık Hz. Muhammed’in Doğum Günü
  • 21 Aralık Aralık Gün Dönümü

Tunus'da Şehir İçi Ulaşım

 

Ülkenin en büyük şehri ve başkenti olan Tunus’ta ulaşım oldukça kolay. Herkesin tercih ettiği toplu taşıma aracıysa otobüstür. Bilet alımın otobüs içinden sağlayabilirsiniz. Oldukça ucuz ve birçok hatta sahip olan otobüslerin hepsinde yazılar Arapça olduğu için bir harita edinmek daha sağlıklı olacaktır.

Otobüs dışında iki ayrı ana hattı bulunan tramvaylar da tercih edilebilir.  TGM isimli tramvay sistemiyle, Tunis Marine’den La Marsa’ya kadar gidebilirsiniz.

Birçok ülkeye göre ucuz sayılabilecek bir tarifesi olan taksiler de Tunus’ta tercih edilebilir diğer bir ulaşım yöntemi. Oldukça fazla sayıda taksi bulunan şehirde, kolayca taksi bulabilirsiniz. Fakat üç kişiden fazla yolcu almadıklarını belirtmekte fayda var.

Tunus Mutfağı

 

Acının yoğunlukla biraz daha fazla kullanılmasıyla komşu ülkelerden ayrılan Tunus mutfağının temel malzemeleri; zeytin ve zeytinyağı, balık ve deniz mahsulleridir. Kimyon, karabiber, kırmızıbiber ve tarçın sıklıkla karşılaşabileceğiniz baharatlar arasında yer almaktadır.

En ünlü içecek, taze naneli yeşil çaydır. Üzerine çamfıstığı serpilerek servis edilir.

“Harissa” ismini verdikleri,  kırmızıbiberden yapılan az tuzlu sıvı salça, Tunus mutfağının baş lezzetlerindendir. Zeytinyağı katılarak başta kuskus olmak üzere birçok yemeğin yanında sos olarak yenilir.

 “Brique” isimli çiğ böreğe benzeyen bu yiyecek ise içine kıyma ve çiğ bir yumurta konup, kızgın yağda kızartılarak hazırlanır. Briquenin en önemli noktası ise yumurtasının beyazının katı, sarısının akışkan olmasıdır.
Bu bölgenin bir de geleneksel bir özelliği bulunmaktadır. Kız isteme zamanlarında eve gelen damat ve ailesine ikram edilen brique’yi damat dökmeden ve dağıtmadan yiyebilmelidir.

Deve eti, ülkede sıkça tüketilen önemli bir yiyecektir. Özellikle de bazı festivallerde güveçlere yerleştirilip birkaç hafta toprak altında bekletilerek ziyafetler hazırlanır.

Tunus'da Alışveriş

 

Medina isimli geleneksel çarşıları bulunan Tunus’ta, cam resimlerden kuş kafeslerine, halıdan otantik takılara her şeyi aynı yerde bulabiliyorsunuz.

Ortaçağdan kalma sokaklarda kumaş, parfüm, antika ve terlikçilerin bir arada olduğu yerler bulunmaktadır. Kuzey tarafında ise, Osmanlı döneminden kalma Souq el-Berka ismindeki kuyumcular çarşısı; aslında korsanların kölelerini satman amacıyla getirdikleri bir köle çarşısıydı.
Hediyelik eşya mağazaları ise daha çok, Rue Jemaa Zitouna’da bulunuyor. Burada çeşitli seramikler, takılar, bakırlar ve doldurulmuş oyuncak develer göze çarpıyor.

Souq des Chechias’ta ise erkeklerin taktığı kırmızı keçe şapkalardan bulunuyor. 17. Yüzyılda, fes olarak da bilinen bu şapkalar Tunus’taki en büyük endüstrilerden biriydi. Tunus’ta ‘’chechia’’ olarak adlandırılan şapkalar dünyanın dört bir tarafına ihraç edilirdi.

Tunus Gece Hayatı

 

Tunus gece hayatı alkol ve dans ağırlıklı değildir. Genellikle çay bahçelerinde insanlar sosyalleşir. Halkın böyle bir talebi olmadığı için alkollü mekan fazla yoktur.

Tunis
21 Nov Thu, Cloudy
17.8°
Fri
17.28°
Sat
17.49°
Sun
14.94°
Mon
16.06°
Tue
16.63°
Mobile Application
Google PlayApp StoreApp Gallery