Ulan Batur Flight Ticket

Ulan Batur

Ulan Batur

Moğolistan

Orta Asya bozkırlarının ortasında eski ve yeniyi içinde barındıran bir şehir olan Ulan Batur, Moğolistan’ın başkenti. Çağın yüzyıllarca gerisindeymişsiniz hissini yaratan bu şehirde nüfusun bir kısmı hala göçebe bir yaşam sürüyor. Oldukça kurak bir doğaya sahip olan Ulan Batur’da ve aslında tüm Moğolistan’da neredeyse hiç sebze yetişmiyor. O yüzden yemekler genelde et ürünlerinden yapılıyor.
Ulan Batur’un eski ismi Urga’nın Türkçe karşılığı ise “Kızıl Bahadır”. 
Gelin bu Öz Türklerin yaşadığı, Öz Türkçe’nin doğduğu bu topraklara biraz da yakından bakalım…
 

 

Ulan Batur'da Gezilecek Yerler

Cengiz Han Anıtı
Şehrin önemli sembollerinden olan, Moğolistan'ın halk kahramanı Cengiz Han anısına yapılan bu anıtta hem dev bir Cengiz Han heykeli var hem de altında bir kültür merkezi gibi bir alanı mevcut.
Cengiz Han’a olan saygılarını her yerde dile getiren Moğol halkı için bu anıt da önemli bir yere sahip.
Zaisan Anıtı
Şehrin güney tepesinde yer alan Zaisan Anıtı, İkinci Dünya Savaşı’nda öldürülen Sovyet askerleri anısına yapılmıştır. Daha öncesinde şehir merkezinde yer alan bu anıt 2003 yılında bu tepeye taşınmıştır. Anıta ulaşmak için tepeye arabayla veya tur otobüsleriyle çıkabiliyor. Sonrasında yaya olarak biraz tırmanmak gerekse de karşılaşılan Tuul Nehri manzarası görülmeye değer.
Moğolistan Ulusal Müzesi
Bronz çağından bugüne kadar gelmiş önemli tarihi eserlerin yer aldığı önemli bir müze burası. Ayrıca Türklere ait özel bir bölümü olan müzede Orhun anıtlarından örnekler sergileniyor.
Suhkbaatar Meydanı
Ulan Batur'un en meşhur meydanı olan Suhkbaatar Meydanı aynı zamanda hükumet binasının yer aldığı yerde bulunuyor. Suhkbaatar, Moğolistan'ın bağımsızlığını kazanmasını sağlayan halk arasında en az Cengizhan kadar çok sevilen bir lider.
Gandantegchenling Manastırı
“Tam Huzurun Büyük Yeri” anlamı taşıyan manastır Gandan Manastırı olarak da anılıyor. Şehrin en ön önemli ziyaret noktalarından biri olan manastırın içerisinde çok sayıda manastır bulunuyor. 1937 yılında rejimin etkisiyle yıkılan birçok tapınak arasında ayakta kalmayı başarmış olan Gandan Manastırı, 1938 yılında ibadete kapatılmış fakat 1944’te ABD Başkan yardımcısının ziyareti bahanesiyle tekrar açılmıştır. 
Budistler için son derece önemli olan bu manastır; 9.00-16.00 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor.
Bogd Han Kış Sarayı Müzesi
ebntsundamba Khutughtu’dan geriye kalan dört konuttan bir tanesi olan saray, günümüzde müze olarak kullanılıyor. İçerisinde 6 tane tapınağı barındıran saray, Çin tarzını ve mimarisini en güzel şekilde yansıtıyor. Ayrıca Budist sanatının en seçkin örnekleri de bu sarayda görülebiliyor.
Choijin Lama Tapınağı ve Manastırı
Bogd Han’ın kardeşi Luvsan Haidab Choijin Lama’nın evi olan, Choijin Lama Tapınağı’nın inşası 1904 yılında başlamış ve 4 yılda tamamlanmıştır. İçerisinde beş ayrı tapınağın bulunduğu manastırın içerisindeki heykeller,  işkence gören insan betimlemelerinden oluşuyor.  Görülmeye değer eserlerin yer aldığı manastıra giriş ise yetişkinler için 5000 Tögrit.

Pratik Bilgiler

Resmi Tatiller

  • 1 Ocak Yeni Yıl
  • 9 Şubat Beyaz Ay Bayramı
  • 8 Mart Kadınlar Günü
  • 1 Haziran Anne ve Çocuk Günü
  • 11-15 Temmuz Milli Bayram
  • 29 Aralık Ulusal Özgürlük ve Bağımsızlık Günü

Önemli Günler ve Festivaller
Temmuz ayından gerçekleştirilen “Naadam Festivali” kentin en görkemli ve en önemli festivalidir. Festival süresinde yöreye özgü güreşler, at yarışları ve okçuluk yarışmaları düzenlenmektedir.
Ayrıca her yıl ekim ayında gerçekleştirilen,  Ulan Batur Film Festivali düzenlenmektedir. Dünyanın her yerinden ödüllü film gösterimleri bu festivalde yapılmaktadır.
 

Ulan Batur’da Şehir İçi Ulaşım

Kentte ulaşım; otobüs, troleybüs ve taksilerle sağlanıyor. Uzun yolculuklar için otobüs gerekli imkânları sağlamakta yeterli ancak kalabalık ve kısa yolculuklar taksi de oldukça karlı bir ulaşım yolu.
Otobüslerin de oldukça kalabalık olduğunu ve dikkatli olunması gerektiğini söylemekte fayda var.

Ulan Batur Mutfağı

İçinde bolca et bulunan bir hamurişi yemeği olan “Khusshur” , kentin geleneksel yemeklerinden biri.
Bizdeki mantıya benzerliğiyle dikkat çeken Buzz adını verdikleri yemekleri de oldukça meşhur. Bohça şeklinde olan hamurların içerisinde bol miktarda et bulunuyor.
Ve tabi ki Orta Asya coğrafyasının vazgeçilmez içeceği “Kımız”. Kısrak sütünün fermantasyonundan elde edilen bu içeceği denemeden dönmemenizi öneririz.
 

Ulan Batur'da Alışveriş

Şehrin en meşhur alışveriş yeri olan Naran Tuul Ticaret Merkezi halk arasında Kara Pazar olarak biliniyor. Bu pazarda aradığınız hemen hemen her şeyi bulmanız mümkün ve fiyatlar da oldukça uygun. Yöreye özgü kaşmirleri de buradan satın alabilirsiniz.
 

Ulan Batur’da Gece Hayatı

Gece yarısı12'de başlayan alkol yasağıyla çok hareketli bir gece hayatı yoktur.

Tue
2.01°
Ulan Batur
24 Apr Wed, Snowy
1.39°
Thu
0.19°
Fri
-1.34°
Sat
2.88°
Mobile Application
Google PlayApp StoreApp Gallery