Alanya Uçak Bileti

Alanya

Alanya

Türkiye

 

Ülkemizin en çok tanınan yerlerinden biri haline gelen Alanya, önemli bir turizm cennetidir. Tarihi mirası, tertemiz doğası ile hem yurtiçinden hem de yurtdışından birçok turistin ilgi odağı haline gelmiştir. “Güneşin gülümsediği yer” olarak da tanınan Alanya, tatilcilerin her anlamda büyük keyif alarak dinlenecekleri ve eğlenecekleri yerler arasındadır. Şimdi Alanya’da nereleri görmemiz gerekiyor, gelin birlikte tanıyalım.
 

 

Alanya'da Gezilecek Yerler

 

Alanya Kalesi

1221 yılında Alaeddin Keykubad tarafından inşa ettirilen kale; dış, orta ve iç kale olmak üzere üç bölümden oluşmaktadır. Selçuklu döneminin eşsiz sanatlarından birisidir ve görülmesi gereken yerler arasında yer almaktadır. 

Kızıl Kule

Alaeddin Keykubat tarafından 1226 yılında yapılmış olan kule, 13. Yüzyıl döneminin deniz savunma tarihindeki en özel eserlerinden biridir. Liman ile kaleyi denizden gelecek olan saldırılara karşı korumak amacıyla yaptırılmıştır. Sekizgen olarak ve beş kattan inşa edilmiş olan kulenin yüksekliği ise 33 metre civarındadır. Güneşi her yönden alabilen bir konumda olmasından dolayı, tüm Alanya’yı ayaklarınız altında bulabilirsiniz.

Tersane

Sultan Keykubad tarafından 1228 tarihinde inşa edilmiş olan Tersane, beş bölümden oluşmakta ve 43 metre derinliği bulunmaktadır. Bu tersane yapıldığı dönemde Sultan Keykubad “İki Denizin Sultanı” unvanını alıyor ve bununla ilgili de kapının üzerinde yazılı bir kitabe bulunmaktadır. O dönemin gemi inşa üretimlerinin yanında, olabilecek korsan saldırılarına karşı sığınak olarak da kullanılmıştır. 1960 yılına kadar aktif olan tersane şuan müze olarak kullanılmaktadır.

Alanya Arkeoloji Müzesi

Damlataş Mağarasına yakın bir konumda bulunan müze, bölgede çıkarılan ve çıkarılmakta olan eserlerin sergilenebilmesi amacıyla kurulmuştur. Birçok sikke, kitabe ve geçmiş dönemlerde kullanılmış olan her türlü aracı burada görebilmeniz mümkündür. Müzenin ücretli olmasının yanı sıra gayet makul bir fiyatı vardır. Beş lira gibi bir ücret öderken, Müze Kart ile ücretsiz de ziyaret edebilirsiniz.

Alanya Atatürk Evi Müzesi

Mustafa Kemal Atatürk’e âşık olanlar için gezilmesi gereken yerlerden biridir bu müze. Atamızın 18 Şubat 1935 senesinde konakladığı yer olan bu ahşap harika ev, Tevfik Azakoğlu’nun burayı Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağışlamasıyla Atatürk’ün çeşitli eşyaları buraya getirilmiştir. İlk katında Mustafa Kemal Atatürk’ün Anıtkabir müzesinden getirilmiş fotoğrafları ve kişisel eşyaları sergilenmektedir. İkinci kat ise; dokuma, mobilya ve ev hayatına ait eşyalar barındırmaktadır. Müzeye hiçbir ücret ödemeden girebilirsiniz.

Kleopatra Plajı

MÖ 69-30 yıllarında bölgede yaşamış olan Mısır Kraliçesi Kleopatra’dan adını alan plaj, iki kilometre boyunca onlarca güzellikle doludur. Kraliçe Akdeniz’ çıktığı her seferde burada dolaşır ve denize girermiş. Mavi Bayrağa sahip olan plajlardan birisi olan Kleopatra Plajı, berrak suyu ve ince kumlarıyla birçok tatilcinin gözde yerleri arasındadır. Ücretsiz olmasının yanı sıra, makul fiyatlar ödeyerek şezlong, şemsiye ve yeme-içme ihtiyaçlarınızı giderebilirsiniz.

Syedra Antik Kenti

Roma Döneminden kalma bir yer olan Syedra Antik Kenti, MÖ 3’ncü yüzyılda kurulmuştur. Merkeze yirmi kilometre uzaklıkta yer alan kent, ilgi gören yerlerin arasında bulunuyor. MS. Buranın bir Roma kalıntısı olduğu Marcus Antonius’a basılmış paralarla kesinliğe kavuşmuştur. Anıtsal giriş kapısının lentosu hâlâ sağlam olan kentin sütunlu olan iki caddesinin yanındaysa bir dönem su deposu olarak kullanılmış olan üç tane de havuz bulunmaktadır.

Leartis – Learti Antik Kenti

İlçe merkezine ortalama yirmi kilometre mesafede yer alan bu antik kent, sahil kıyısı boyunca irili ufaklı tepelerin yamaçlarına inşa edilmiştir. Zamanımıza gelene kadar çok hasar almış olan kentte kilise, hamam ve buna benzer tapınaklar görebilirsiniz. Kentte bulunan kilisede freksler, kartal bacağı, öküz başı kabartmalarıyla birlikte birçok kitabeye de rastlayabilirsiniz. Milattan sonra 1. ve 3. yüzyıl arasında en parlak dönemin yaşandığı bilinmektedir. Kentte birçok tapınak bulunmasına rağmen bunların başta Zeus olmak üzere belli başlı Yunan Tanrılarının olduğu söylenmektedir.

Süleymaniye Camii

Kale Cami olarak da bilinen Süleymaniye Cami, 1231 yılında Selçuklu Sultanı Alâeddin Keykubad tarafından şehrin imarı esnasında inşa ettirilmiştir. 16. yüzyılda ise Sultan Süleyman, caminin almış olduğu hasarlardan dolayı onu yeniletmiştir. Moloz taşlardan ve pek rastlanmayan bir şekilde kare olarak yapılmış olan cami güzel bir örnektir. Osmanlı sultanlarının kendilerinden iz bırakmak istediğini düşünürsek, yapılan özel işçiliğin Osmanlı sanatının en güzel örneklerinden olduğunu söyleyebiliriz. Cami içerisindeki akustiğin sağlanması içinse, bir düzineyi geçen ufak küpler kubbenin askısında bulunmaktadır. Tek minareli olan cami görülmesi gereken eserler arasındadır.

Ehmedek

Bizans Döneminde kayalar oyularak yapılan duvarları ile karadan gelecek saldırılara karşı inşa edilen Ehmedek‘in küçük kale bölümü, Selçuklu Dönemi’nde yıkılmış ve onun yerine Orta Kale adı verilen yeni bir kale inşa edilmiştir. İçinde hâlâ kullanılmakta olan üç sarnıç bulunan Ehmedek, Kanuni Sultan Süleyman Dönemi’nde yaşanan depremde oldukça zarar görmesine rağmen hâlâ ayakta durmaktadır. Alanya’da görülmesi gereken yerler arasında bulunmaktadır.

Alara Han

1231 yılında kesme taş kullanılarak inşa edilmiş olan Alara Han, restore edildikten sonra eski güzel günlerini kaybetmiş, alışveriş merkezi ve restoranların kapladığı bir yapıya dönüştürülmüştür. Çoğu kişini hâlâ beğendiği yerler arasında bulunmaktadır. Günümüze kadar gelen nöbetçi kuleleri, kervansaray içerisindeki odaları ve hamamları ile görülmeye değer bir yapı konumundadır. Ziyaret etmek istediğiniz takdirde girişte belli bir ücret alınmaktadır.

Hıdrellez Kilisesi

Kuruluşunun kesin olarak bilinmediği ama 1873 yılında yenilendiği kitabesinde yazan kilise, Torosların yamaçlarına kurulmuştur. Alınan bilgiye göre kilisenin civarındaki Hacı Mehmetli Köylüleri baharı karşılamak için burayı her yıl ziyaret ederlermiş ve bu gelenek hâlâ daha sürmekteymiş. Bu bölgenin içerisinde içinde sarnıcı olan görülmeye değer bir de şapel de bulunuyor. 1924’lü yıllarda yaşanan mübadele yüzünden, Türkçe konuşan Alanyalı Ortodokslar Yunanistan’a yerleşmek zorunda kalmışlar. Yunanistan’da Neo İonia kentini kuran halk, eski vatanları olan Alanya’yla kardeş şehir anlaşması yapmışlardır. Torunlarının günümüzde anılarını yaşatmak amacıyla ziyaret geldiği köydeki kiliseye Hristiyanlar Agios Georgios, yani Aziz Georgi Kilisesi demektedirler. Antalya Kaleiçi’nde benzerlerine kolaylıkla rastlanan kilise, küçük apsisli dikdörtgen bir taş yapıdır. Yılların vermiş olduğu hasarlardan kaynaklı olarak tavan ile fresk süslemeleri bozulan Kilisesinin Grek ve Kramanlıca yazılmış olan kitabesi Alanya’daki müzede sergilenmektedir.

Aya Yorgi Kilisesi    

Kalenin güney yanına bitişik olarak inşa edilmiş olan harika yapı Aya Yorgi Kilisesidir. Bizans zamanında yapılmış olan eser, altı metre genişliğinde olup bugüne kadar gelmiştir. 11. ve 12. Yüzyılın izlerini taşıyan kilise Selçuklular zamanında özenle korunmuştur. Günümüzde hâlen ziyaretçisi olan kilise 2013 yılında yenilenmiş ve tekrar hizmete açılmıştır. Zamanında piskoposluk haline getirilen kilise, günümüze ulaşan nadir eserlerden olması nedeniyle vakıflar tarafından koruma altına alınmıştır.
 

Alışveriş

 

Söz konusu tatil olunca gidilen yer neresi olursa olsun mutlaka oradan hatıra olarak veya tadına bakılmak için ya kendinize ya da sevdiklerinize hediyeler almak âdettendir artık. Alanya’nın doğal zenginliğinin bir hayli fazla olmasından dolayı, rengârenk reçellerin yanı sıra çeşitli yöresel dokumalar, şal veya eşarplar da almayı tercih edebilirsiniz. Alanya merkez çarşısında bulunan birçok küçük büyük dükkân tüm ihtiyaçlarınıza cevap verecektir. Artık en klasik hediyelerden olan magnet, anahtarlık, biblo gibi ürünlere çarşıda çokça rastlayacaksınız.
 

Ulaşım

 

Şehrin genel olarak ulaşımı halk otobüsleriyle sağlanmaktadır. Otobüslerde ödemeleri ulaşım kartı, nakit veya temassız kredi kartlarınızla yapabiliyorsunuz. Tam bilet 3 lira iken, ulaşım kartı sahibi yolcular 2.15 lira ödemektedirler. Beklemeyi pek sevmeyenler için bir diğer alternatif taksilerdir. Her saat her yere hızlı bir şekilde ulaşabilirsiniz. Yaz dönemlerinde ise en önemli ulaşım aracı bisiklettir. Alanya gibi güzelliklerle dolu olan bir kenti bisikletle gezmek ayrı bir keyif verecektir.
 

Gece Hayatı

 

Alanya’da gece hayatı hızlı ve çok çeşitlidir. Tüm eğlenceler neredeyse sabaha kadar sürmektedir. Alanya’nın barlar sokağı yoktur, çünkü hepsi liman bölgesine sıralanmıştır. Yabancı müziklerden tutun, rock, pop ve etnik müziklerde buralarda yer almaktadır. Rağbet gören gece kulüplerinden bazıları şunlardır; Summer Garden Club, Bistro Bellman, Robin Hood ve Havana Club güzel mekanlardan bazılarıdır. 

Cum
25,06°
Cmt
18,44°
Paz
19,47°
Pzt
19,4°
Alanya
12 Kas Sal, Güneşli
18,54°
Çrş
19,12°
Mobil uygulama
Google PlayApp StoreApp Gallery