Bali Uçak Bileti

Bali

Bali

Endonezya

Endonezya’nın kuşkusuz en turistik adası olan Bali (Denpasar), Dünya’nın her yerinden insanı ağırlayan adaları arasında yer almaktadır. Adeta kalemle çizilmiş bir doğaya sahip olan Bali’de ayrıca 15000’den fazla tapınak bulunmaktadır. Tanrıların Adası olarak nitelendirilen bu kartpostal gibi yerde gezilecek yerlerin planlarının önceden yapılması keyifli bir gezinin olmazsa olmazıdır. Bu sebeple bu muhteşem adada neler yapılabilir hep birlikte bir göz atalım…
Adayı koruduğuna inanılan dokuz tapınak bulunuyor. Önemli yerlere konumlandırılan bu dokuz tapınağın da üzerinde “Pura Besakih (Besakih Tapınağı)” adında, “Ana Tapınak” bulunuyor.
 

 

Bali'de Gezilecek Yerler

 

Pura Uluwatu (Uluwatu Tapınağı)
Deniz tapınakları kategorisinde yer alan Uluwatu Tapınağı, 70 metre yüksekte yer alan uçurumun kenarına yapılmış. Kelime anlamı olarak da en uçtaki kaya anlamına gelen “Uluwatu”, Bali’nin eşsiz güzellikteki dalgalarının izlenebileceği harika bir manzaraya da ev sahipliği yapıyor.
Kolları ve bacakları kapatan kıyafetler giymek tüm tapınaklarda olduğu gibi Uluwatu’da da zorunlu. 
Eğer kıyafetiniz uygun değilse de belinize bağlamak için size “Sarong” adını verdikleri bir peştamal veriyorlar. Ayrıca bir de belinize turuncu bir kemer bağlıyorlar.
Bali’nin birçok yerinde görebileceğiniz maymunlara bu tapınakta da mutlaka çokça rastlayacaksınızdır. Rahat rahat gezilebilmesi adına yiyecekle tapınağa girilmemesi özellikle tavsiye ediliyor. Yoksa yiyeceklerinizi tapınağın maymunlarıyla paylaşmak zorunda kalabilirsiniz.

Pura Besakih (Besakih Tapınağı)
Agung Dağı’nın yamacında yer alan Besakih Tapınağı, yaklaşık 2000 yıllık bir geçmişe sahip. UNESCO tarafından da koruma altında olan tapınakta 1284 yılından beri Hindu ayinleri gerçekleştiriliyor. Adadaki ana tapınak olan Besakih, aslında yirmi üç ayrı tapınaktan oluşan büyük bir alan alanı kapılıyor.
1993 yılında patlayan Angung Dağı’nın lavları, tapınağa birkaç yüz metre kala durmuştur. İlahi bir durum olarak gördükleri bu olay sonucunda tapınağın kutsallığı daha da artmıştır.
Ayrıca Tapınağa turist rehberi olmadan girilmediğini de ekleyelim. Net bir ücret tarifesi ise maalesef yok… “Gönlünüzden ne koparsa” mantığıyla işleyen bir sisteme sahipler.

Pura Tanah Lot (Tanah Lot Tapınağı)
Pura Uluwatu’dan sonra gün batımıyla ün salmış deniz tapınaklardan bir diğeri ise Pura Tanah Lot. İsminin kelime anlamı “deniz içindeki toprak, kara” olan Tanah Lot Tapınağı, gel git etkisiyle şekillenen geniş bir kayalık üzerine kurulu. 15. yüzyılda rahip Nirartha tarafından yapıldığı söylenen tapınak, bugün turistlerin uğrak yerilerden biri. 
Zamanla aşınarak tehlike oluşturan tapınağın, 1980’de Japon hükümetinin yardımıyla yenileme yapılmıştır. Restarasyon sonucunda, tapınağın üçte biri yapay olsa da; son derece dikkatle yapılan çalışma bunu gizlemektedir.

Pura Ulun Danu Bratan ( Ulun Danu Bratan Tapınağı)
Büyüleyici Bratan gölünün yanında yer alan Pura Ulun Danu Bratan, 1663 yılında inşa edilmiş ve göl tanrıçası Dewi Danu’ya adanmış. Subak sitemine dahil olan bu tapınak, su tapınakları kategorisinde yer alıyor. Dışarıdan görüntüsüyle oldukça dikkat çeken tapınak, fotoğraf çektirmeyi sevenler için oldukça etkileyici bir arka plan oluşturuyor.

Pura Ulun Danu Batur ( Ulun Danu Batur Tapınağı)
Adadaki diğer tapınakların aksine gösteriş ve şaşadan uzak, oldukça sade bir mimariye sahip Ulun Danu Bratan ise “Yön Tapınakları” kategorisinde yer alıyor. UNESCO tarafından koruma altına alınmış olan tapınaklardan biri olan Ulun Danu Batur, en son 1926 yılında patlayan Batur dağlarının yamaçlarında enfes bir manzaraya göz kırpıyor. Ayrıca ana tapınak Pura Besakihten sonra da en kutsal tapınak olarak kabul ediliyor. 

Goa Gajah (Fil Mağrası)
Geçmişi 9. YY’a kadar dayanan ve aslında bir mezar olan tapınak, Goa Gajah, girişteki heykel sebebiyle bu isimle -Fil Mağrası- anılıyor. Oldukça etkileyici heykellerin arasında dolaşma fırsatı sunan mağranın, kuşkusuz en dikkat çekici heykeli Ganeska oluyor. Bilim tanrısını sembolize eden “Ganeska”, kafası fil, bedeni insan şeklinde yapılmış bu ihtişamlı bir heykel, turistleri kendine hayran bırakıyor. UNESCO Tentative List’te yer alan bu tapınağa her yıl binlerce turist akın ediyor.

Tirta Empul
Mutlaka görülmesi tavsiye edilen tapınaklardan biri olan Tirta Empul,  kutsal su tapınağı anlamına geliyor. Hindular tarafından şifa getirdiğine inanılan kaynak suyunun aktığı on iki çeşmesi bulunuyor. Bu özelliğiyle tapınak diğerlerinden oldukça farklıdır. Ritüel için gelen Hindular bu özellikle bu çeşmelerde yıkanıp, ibadetlerini gerçekleştirip dualar ediyorlar.

Jatiluwih Pirinç Terasları
Adada Unesco koruması altında olan yerlerden bir diğeri ise Jatiluwih Pirinç Terasları. Bali’nin ikinci büyük volkanı Batakaru Dağı’nın yamaçlarında yer alan tarlalar, adadaki tarlalar arasında en dikkat çekici olanı. Yeşilin her tonunun izlenebileceği bu teras, oldukça geniş bir alana merdiven şeklinde yayılmış durumda. İzlenen manzara ise adeta yağlı boya bir tabloyu andırıyor.
 

Pratik Bilgiler

 

  • “Wuku” ve “Saka” ismi verilen iki otantik takvimi hala kullanmaya yerel halk, ulusal bayram tarihlerini bunlara göre belirliyor.
  • Galungan festivali, wuku takvimine göre belirlenen ana ulusal bayram. On gün süren festival boyunca, renkli kıyafetler giymiş insanlar, bir kiliseden diğerine geçiyor. Aslan ve köpek karışımı olan efsanevi bir yaratık Galungan, festivalin ana sembolü olarak kabul ediliyor. 
  • Nyepi ise Saka takvimine göre kutlanan ana bayramdır. Genellikle Mart ayı sonunda kutlanan bayram, yerel halk tarafından Bali’nin yeni yılı kabul ediliyor.
  • Yerel halkın ana festivali olan Kuta festivali, Temmuz-Ağustos aylarında kutlanıyor. Neredeyse iki hafta kadar süren etkinlikte, Bali milli yemekleri ile tanışabilir, parlak geçitleri ziyaret edebilir, spor turnuvalarına ve konserlere katılabilirsiniz. Adanın en eğlenceli olayı olarak görülen Kuta, yerel halkın ve turistlerin göz bebeği.

Bali’de Şehir İçi Ulaşım

Motor
Burada şehir içi ulaşımda en çok kullanılan araç motosiklet. Kiralamak için ehliyet şartı aranmıyor fakat oldukça dikkatli kullanmakta yarar var.
Araba
Trafiğin çok yoğun olduğu Bali’de diğer bir seçenek araba kiralamak fakat bu trafiği çekmeye değmez denilerek pek tercih edilmiyor.
Minivan
Küçük minibüs şeklinde olan bu araçlar 3 kişiden fazla çıkılmış bir seyahat ise oldukça karlı olabiliyor.
 

Bali Mutfağı

Kopi Luwak 
Oldukça meşhur olan Kopi Luwak, misk kedisi olan ‘Paradoxurus’un yediği kahve çekirdeklerini dışkılamasından elde ediliyor. Yalnızca kahve çekirdekleri ile beslenen bu kediler, yedikleri bu kahveleri dışkı yolu ile atıyor ve sonrasında işlenen kahveler dünyaya ihraç ediliyor. Dünyanın bu en pahalı kahvesinin denenmeden dönülmemesi şiddetle tavsiye ediliyor!
Dadar Gulung
Yeşil hindistan cevizi ile yapılan enfes bir pancake.
Suckling Pig
Özel günlerde tanrılara sunulan domuz etli bir yemek.
 

Bali'de Alışveriş

El sanatlarında oldukça gelişmiş olan Bali’den özelikle ahşaptan oyulmuş objelerden satın alabilirsiniz. Ayrıca yöreye özgü mumlara, tütsülere ve masaj yağlarına sıklıkla rastlayabilirsiniz.
 

Bali’de Gece Hayatı

Turistik bir ada olan Bali, geç vakitlere kadar süren gece hayatıyla da bunun hakkını veriyor. Örneğin, Seminyak’ta yer alan Kuta Tai isimli restoran yemek sonrası lounge partileriyle oldukça ünlüdür. Ayrıca deniz kenarında yer alan bu mekânın uzun koltuklarında okyanusa karşı içkilerinizi yudumlayabilirsiniz. Bir diğer popüler mekân ise Ayana Resort Otel’in içerisindeki Rock Bar. Kayalıkların tam arasında yer alan mekana asansörle iniliyor. Bar kısmındaki manzara ise paha biçilemez. Dev dalgaların karaya vuruşunu keyifle izleyebilirsiniz.

Bali
12 Eyl Prş, Bulutlu
11,94°
Cum
13,84°
Cmt
13,21°
Paz
13,79°
Pzt
16,07°
Sal
15,23°
Mobil uygulama
Google PlayApp StoreApp Gallery