Kabil Uçak Bileti

Kabil

Kabil

Afganistan

Kabil Afganistan’ın başkenti ve en büyük şehridir. Orta ve Güney Asya ticaret yolları üzerine kurulmuş Kabil dünyanın önemli şehirlerinden biridir. Coğrafi konumu sebebiyle çok sayıda savaş yaşayan ülkede hala savaşın izleri görülmektedir.

Kabil, 3.500 yıllık uzun bir geçmişe dayanır. Surlar, camiler, tarihi saraylar, bahçeleri ile turistlerin ilgi odağı olmayı başarmış bir kenttir.

Kabil’de karasal iklim hakimdir. Kışlar çok soğuk, yazlar ise aşırı sıcak geçmektedir. Bu nedenle seyahat için en ideal zamanlar ilkbahar ve sonbahar mevsimleridir.

Kabil Gezilecek Yerler

 

Babür Bahçeleri

Zahir-üd-din Muhammed Babü tarafından 1528 yılında yaptırılmış olan Babür Bahçeleri şehrin en güzel yeridir. Babür İmparatoru'nun son dinlenme yeri olarak yapılan bahçelerinin tüm planlamalarını Babürname’de belirtmiştir.

Görkemli İslam mimarlığına sahip Babür bahçelerinin yanından Kabil nehri akmaktadır. İmparator Babür’ün mezarının da içinde bulunduğu bahçede çeşit çeşit ağaçlar, yürüyüş yolları ve dinlenme alanlarıyla şehirde yaşayanların ve gelen turistlerin en önemli gezme ve dinlenme bölgesidir.

UNESCO Kültürel Miras Örgütü’ne Afganistan’ın tarihi eserlerinin bir parçası olarak kaydedilen, güzelliği ile şehre hayat veren Babür Bahçeleri’ni saat 07.00-17.00 arası ziyaret edebilirsiniz. Babür Bahçeleri’ne giriş 100 afganidir.

Kabil Müzesi

Kabil şehir merkezinin 9 km güneybatısında bulunan müze Afgan Ulusal Müzesi olarak da bilinmektedir. Arkeoloji müzesi şeklinde hizmet veren bina iki katlıdır. Tarih boyunca birçok döneme ait parçanın bulunduğu müzede 100 binden fazla eser görebilirsiniz. Bölgenin en önemli müzesi 1922 yılında Emrullah Han tarafından yaptırılmıştır.

Şehirde yaşanan savaşlar nedeniyle çok sayıda hasar gören müze halen ziyaret edilmektedir. Perşembe günleri hariç 08.00-15.30 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

Kabil Hayvanat Bahçesi

Kabil Nehri kıyısındaki hayvanat bahçesi 1967 yılında açılmıştır. İçeride bulunan 120 çeşit hayvanın hepsi Afganistan'da yaşayan türlerdir. Pars kedisi, aslan, ayı gibi büyük hayvanlar dışında angut kuşu gibi birçok kuş türünü de görebilirsiniz. Haftanın her günü saat 08.00-16.30 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz. Hayvanat bahçesine 100 afgani giriş ücreti ödeyerek girebilirsiniz.

Abdul Rahman Camii

Kabil'de nehir kenarında bulunan Abdul Rahman Camii islam mimarisinin en görkemli örneklerinden biridir. Yaklaşık 10.000 kişilik kapasitesi ile Kabil’in en büyük camisidir. Hacı Abdur Rahman tarafından yaptırılan cami de 150.000 kitaplık dev bir kütüphane kısmı vardır. Halk arasında 'Büyük Cami' olarak da anılan Abdul Rahman Camii’yi namaz saatleri dışında da ziyaret edebilirsiniz.

Darul Aman Sarayı

Kabil’in 16 kilometre dışında yer almaktadır. 1920’de Emanullah Han’nın Avrupa gezisi sonrası şehri modernleştirmek adına yapılan yapı şehrin tek avrupa tarzı yapısıdır. Tarihi boyunca padişahlara ev sahipliği yapan yapı Neo-klasik tarzda inşa edilmiştir.

Savaşlar nedeniyle büyük hasar gören yapı bugün büyük kısmı yıkılmış haldedir.

Id Gah Camii

Başkent Kabil'in en büyük ikinci camisidir. 19. yüzyılın sonlarında inşa edilen cami Babür mimarisinin en önemli eserlerindedir. Kabil’in manevi sembollerinden biri olan Id Gah Camii özellikle bayram namazlarında binlerce kişiyi buluşturmaktadır.

Pratik Bilgiler

 

Resmi Tatiller 

  • İslami Yeni Yıl - Şubat
  • Now Roz - Mart 
  • İşçi Bayramı - 1 Mayıs
  • Afgan Bağımsızlık Günü - 19 Ağustos
  • Kurban- Ramazan Bayramı 

Kabil'de Şehir İçi Ulaşım

 

Kabil’de en çok kullanılan ulaşım aracı otobüslerdir. Havalimanından şehire ulaşım sağlayan otobüslerin ücreti 15-20 afganidir. Otobüslerde güzergah ve numaralar yerel dilde yazılıdır. Bu nedenle seyahat sırasında yardımcı bir kitap bulundurabilirsiniz.

Havalimanından Kabil şehir merkezine otobüs dışında taksi ya da araç kiralama ile ulaşabilirsiniz. Taksiler 07.00-18.00 saatleri arasında hizmet vermektedir. Şehir merkezine ulaşım ortalama 200-250 afganidir. Dilerseniz araç kiralama hizmeti sağlayarak şehir içinde gezerken de rahat edebilirsiniz.

Kabil şehrinde gelişmiş şehir içi ulaşım ağı mevcut değildir. Dağlık bir alana kurulan şehirde raylı sistem ile ulaşım sağlanmamaktadır. Şehir içi ulaşımda otobüs ve taksi tercih edebilirsiniz.

Kabil Mutfağı

Kabil mutfağında pilav önemli bir yer tutuyor. Pilavın etli, sebzeli birçok çeşiti var. Geleneksel yemek isteyenler; palau, zümrüt pilav ve zarda palanı deneyebilir. 

Kabil'de Alışveriş

 

Kabil’de alışveriş yapmak için birçok seçenek vardır. 2000’li yılların başında açılan alışveriş merkezleri şehrin önemli ticaret merkezlerindendir. Birçok mağazayı bulacağız Majid  Mall, Kabil City Center, Spinneys, Rohsan Plaza en çok tercih edilen alışveriş merkezlerindendir.

Deri ve el dokuması ürünler Kabil şehrinden alınacak en önemli hediyelik ürünlerdir. Haftanın birkaç günü kurulan açık hava pazarlarını ziyaret ederek çok fazla çeşit bulabilirsiniz.

Kabil Gece Hayatı

Kabil'de renkli bir gece hayatı yoktur. Şehirde yerlilerin ve turistlerin eğlendiği birkaç mekan bulunmaktadır. Alkol yasadışı olmasına rağmen bazı restoranlarda kolaylıkla bulunabilmektedir. 

Pzt
27,32°
Sal
15,16°
Çrş
16,23°
Kabil
12 Eyl Prş, Güneşli
16,83°
Cum
18,95°
Cmt
17,52°
Mobil uygulama
Google PlayApp StoreApp Gallery