Kırşehir
Türkiye
Kırşehir çok eski zamanlardan beri birçok medeniyeti ağırlamış bir şehir. Uçsuz bucaksız kırlarından dolayı Türkler tarafından Kır Şehri adı verilmiş. Neşat Ertaş, Hacı Bektaşı Veli gibi birçok değerleri vardır. Şifalı kaplıcaları ve Seyfe Gölü gibi doğa harikalarıyla da ünlü bir kent. Gerçekten Kırşehir’de gezip görmeye değer harika lokasyonlar var. Şehir, turizm cenneti Kapadokya’nın da giriş kapısı konumunda. Turizm değerini sürekli arttırıp gelişen güzel Kırşehir için özenle bir rehber hazırladık. Otobüs biletiniz veya uçak biletiniz hazır olsun ve yola koyulalım!
Kırşehir'de Gezilecek Yerler
Kırşehir Müzesi: 3000’in üzerinde eser bulunan müzede bunların büyük bir kısmı ziyaretçilere açık. Üst kat etnografya, alt kat ise arkeoloji müzesi olarak ziyaretçilerini ağırlıyor. Arkeoloji bölümünde, Osmanlı öncesi medeniyetlere ait buluntular sergileniyor. Etnografya bölümü ise ahilik ve Ahi Evran kültürünü tanıtıyor. Kırşehir’e giden tarih ve kültür meraklıları mutlaka ziyaret etmeli.
Müze Bileti: 5TL
Müzekart ile ücretsiz.
Mucur Yeraltı Şehri: M.S 2. ve 3. yüzyıllarda kurulan yer, Kırşehir’in Mucur ilçesinde bulunur. Yumuşak kayalar oyularak yapılmıştır. Zeminin yaklaşık 8 metre altındadır. İçinde 42 oda; ahırlar, dehlizler, ibadet yerleri, gizli yollar ve havalandırma görevinde bacalar bulunur. 4795 metrekarelik alan 1991 yılında kamulaştırılmış ve “birince derece korunması gereken kültür varlığı” olarak tescil edilmiştir. Gerçekten burası hem Kırşehir’in tarihine hem de o zamanın insanlarının yaşam biçimine dair büyük işaretler vermekte ve tarih meraklılarını cezbetmekte.
Müze Bileti: 5TL
Müzekart ile ücretsiz.
Cacabey Camii (Medresesi) ve Cacabey Türbesi: Selçuklu zamanında 1272’de gözlem evi olarak yaptırılmış daha sonra camiye çevirilmiş. Minaresindeki mavi çiniler nedeniyle halk tarafından “cıncıklı camii” de denir. Camii’nin solunda Cacabey’e ait bir türbe bulunur. Selçuklular’dan günümüze kadar oldukça sağlam gelmiş bu eser görülmeye değer.
Ahi Evran Camii ve Türbesi: 1482 yılında yaptırılmış tarihi cami ve türbe, şehir merkezinde konumlanıyor. Ahilik teşkilatı kurucusu Ahi Evran adına yaptırılmış. Türbeye caminin içinden bir merdivenle çıkılıyor. Beş aşırı devirmiş bu cami, Kırşehir’in önemli mimari ve tarihi miraslarından ve ziyaret etmeye değer.
Çağırkan Kalehöyük: 500 metrekareden daha büyük bir alanda devam eden çalışmalarda, bölgede M.Ö 3000’lerden başlayarak M.S döneme kadar kadar yerleşim olduğu belirlenmiştir. Çoğunluğu Hitit ve Frig medeniyetlerine ait birçok eser Kırşehir Müzesi’ne kazandırıldı. Antik kent kalıntıları ise Çağırkan kasabasında araştırılmaya devam ediyor.
Seyfe Gölü: Dünyanın en kalabalık flamingo kuş sürülerinden birini, yaklaşık 320 bin tanesini barındıran göl, sonbaharda da yüzbinlerce ördeği ağırlar. Pelikan, çamuncun, balıkçıl, kaz, kılıç gaga gibi değişik kuş türlerini de barındıran göl oldukça özel ve görmeye değer bir yer. Sonbaharda leyleklerin de toplanma alanı olarak gelmesiyle 480bine kadar kuş burada toplanır. Eğer şanslıysanız çok büyük bir kuş habitatı izleyebilir, otobüs bileti veya uçak bileti aldığınıza değdiğini hissedebilirsiniz.
Terme Kaplıcası: İl merkezine sadece 1km uzaklıkta Kuşdilli ilçesinde bulunur. Suyun ısısı 40-56 derece arasında. Eğer su duş olarak kullanılırsa; romatizma, kalp ve kan dolaşımı, sinir ve kas yorgunluğu, çeşitli sinirsel hastalıklar, ekrem ve kireçlenme, ameliyat sonrası rahatsızlıklar gibi sorunların tedavisi için tercih edilir. Eğer içmece olarak kullanılırsa da; böbrek, kalp, damar, yüksek tansiyon, mide ve kadın hastalıkları için şifalı olduğu söyleniyor. İkisi birden uygulanırsa da: çocuk felci, safra kesesi ve sinirsel birçok hastalığa iyi geliyormuş. Kaplıca bölgesinde otel ve konaklama imkanı da bulunuyor.
Ulaşım
Kent içinde yaygın olarak otobüs ve dolmuşlar var. İsteyenler taksi de tercih edebilir. Kırşehir detaylı dolmuş hattı için: http://kirsehir.bel.tr/User_Files/mahalledolmushatti(2).pdf
Kırşehir Mutfağı
Kırşehir mutfağı oldukça meşhur, yaratıcı ve özgündür. Mutfak et ve bakliyat ağırlıklı. Denenmesi gereken yemeklerden bazıları: düğü çorbası, tandırda çömlek paça, yeşil mercimek ve nohutla yapılan yoğurt çorbası, keşkek, çullama, madımak, topalak…
Gece Hayatı
Gece hayatı pek hareketli değil. Ankara caddesindeki kafeler genel olarak tek seçenek gibi duruyor. Grand Hotel Terme’nin içinde bir disko bulunuyor. Kırşehir’de nereye giderseniz gidin muhtemelen bozkırın tezenesi Neşat Ertaş’ın ezgilerini duyacaksınız.
Kırşehir rehberimizi umarız beğenmişsinizdir. Yorum ve eleştirilerinizi bekliyoruz. Yazımızı beğendiyseniz paylaşmayı unutmayın. Bilet Sepeti olarak iyi gezmeler dileriz.