Mumbai Uçak Bileti

Mumbai

Mumbai

Hindistan

“Tezatlıklar Ülkesi” Hindistan’ın akıl almayacak derecedeki en kalabalık şehri Mumbai… Öyle ki kilometrekare başına 29.000 insanın düştüğü söyleniyor. Bu şehirde dünyanın en pahalı evini de görebilirsiniz, kartondan yaptıkları evlerde yaşayan insanları da… Bollywood filmlerinde sıkça gördüğümüz şehir, bizi her sokağından farklı bir dünyaya çıkarabiliyor. Film endüstrisinden modaya, finanstan, emlak sektörüne kadar her şeyin kalbi bu kentte atıyor. Cesur olmakla korkak olmak arasında gidip gelenlerin, farklılığını dile dökülmekte zorlayan bir şehir burası…
Yıllar içinde ismi sürekli değişen kent; “Bombaim”,Bombay”, “Mumbai”’ye biraz da yakından bakalım.
 

 

Mumbai'de Gezilecek Yerler

Hint Kapısı
Mumbai limanına açılan, 16. yüzyıl İslam mimarisi örnek alınarak bazalttan inşa edilmiş bu kolonyal zafer takı, Kral 5. George’un 1911’deki ziyareti üzerine 1924’te yapılmış. Hindistan’ın bağımsızlığının ardından kapıdan çıkıp giden İngilizler, Mumbai’nin özgürlüğe kavuşmasını simgeler.
Galler Prensi Müzesi
Galler Prensi Müzesi’nde Hindu ve Budist heykelleri yer alırken, Indus Vadisi’nden çıkan terracotta figürleri ile minyatürleri görebileceğiniz müze, bu şehrin en büyük ve harika müzelerinden bir tanesidir. Hindu, İslami ve İngiliz mimarisinin harmanlandığı müzenin yapısı, dışarıdan bakan ziyaretçilerini de büyülüyor. Pazartesi günü hariç,  10.15-16.00 saatleri arasında ziyarete açık olan müzeye giriş ücreti ise 300 Rupi.
Elephanta Adası
Hindistan giriş kapısından teknelerle bir saat uzaklıkta bulunan ada, üzerine yapılmış heykellerle ünlüdür.  MS 450-750 yılları arasında yapıldığı tahmin edilen heykellerin bir çoğu Portekiz işgali sırasında parçalanmış. Fakat Shiva isimli heykeli fark etmeyen Portekizliler, bu heykele hiç dokunmamıştır. Bu sebeple Shiva yerel halk taraşından kutsal kabul edilmektedir. Günümüzde mekana ait pek çok eser Victoria Gardens Müzesinde sergilenmektedir.
Chhatrapeati Shivaji Terminus / Tren İstasyonu
Şehrin en gösterişli gotik mimariye sahip olan bu tren istasyonu şüphesiz görülmeye değer yerlerden biridir. Rivayete göre, Babürlüler için Taç Mahal’in sembolik önemi neyse, İngiliz Raj’ı için de Chhatrapati Shivaji ile Terminus Demiryolu İstasyonu’nun önemi odur. 2004 yılında UNESCO Dünya Kültür Mirası listesine giren istasyon, 1887 yıllarında açılmış ve bugün hala Asya’nın en aktif istasyonu olarak geçmektedir. Ülkeden İngilizlerin adını silmek amacıyla yapılan istasyonun ismi; Victoria’dan Chhatrapati Shivaji’ye çevrilmiştir.
Keneseth Eliyahoo Sinagogu
Masmavi gövdesiyle dikkat çeken yapı, 1884’ten bu yana, şehirdeki Yahudi cemaati tarafından aktif bir şekilde kullanılıyor. Renkli vitray camlarıyla ve sütunlarıyla şehrin en görkemli yapılarından bir de bu sinagog.
Aziz Thomas Katedrali
İngilizlerden kalma en eski yapı unvanını taşıyan katedralin en ilginç özelliği;  1672’de başlanan yapımının 1718’e gelindiğinde hala tamamlanamamış olması ve o haliyle bırakılması. Kısa bir süre önce restorasyon geçirmiş katedral, Bizans mimarisinin ve Kolonyal mimarinin karışımı olan ilginç bir yapı olarak göze çarpıyor.
Mani Bhawan
Gandhi’nin, 1917-1934 yılları arasında Mumbai’de yaşadığı evin müzeleştirilen hali olan Mani Bhawan, aslında Gandhi’nin yakın arkadaşı Revashankar Jagjeevan Jhaver’e ait olan bir ev. Bu evi Gandhi’nin pasifist direnişi sırasında geçici olarak karargahı olarak kullanmış. 1932’deki Sivil İtaatsizlik kampanyasını da buradan yürütmüş.
Müzede, Gandhi’nin fotoğraflarını, Adolf Hitler ve Franklin D Roosevelt’e yazdığı mektuplarını görmek mümkün.
Babulnath Tapınağı
Kaderine terkedildikten sonra, 18. Yüzyılda fark edilip restore edilen bu tapınak Tanrıça Shiva’ya adanmış. 12. Yüzyıldan kalma bu yapı, kentin en eski tapınağı olma unvanını elinde taşıyor. İbadete açık olan tapınak şehirde görülmesi gerekenler arasında yer alıyor. 
Hacı Ali Dergahı
500 metre mesafedeki bir adaya kurulu olan dergaha ulaşım karaya uzanan beton bir yolla sağlanıyor. Yaygın bir efsaneye göre, Hacı Ali, tüm varlığını Mumbai’de bırakarak Hacca gidiyor fakat geri gelmiyor. Sonrasında cesedi, tam da bu dergahın olduğu noktada karaya vuruyor.  Bu yüzden bu noktaya bir dergah inşa ediliyor ve içine de türbesi konuluyor.  Şehirdeki en İslami yapılar arasında önemli bir yere sahip olan dergah 15. yüzyılda, rivayete göre zengin bir tüccar olan Hacı Ali tarafından yaptırılmış.
Mumbai Üniversitesi
Fransız Gotik mimarisinin en güzel tasvirlerinden olan bina üniversiteden çok adeta bir kiliseye benziyor. Aynı zamanda Londra’daki ünlü Saint Pancras İstasyonu’nu da tasarlayan mimar Gilbert Scott yapımı olan üniversitenin kütüphanesi ve toplantı salonları gezilebiliyor.
Yüksek Mahkeme
Tek gözlü maymun sembolüyle dikkat çeken yapı 1848 tarihinde inşa ediliyor. Bu göz alıcı Neo-Gotik yapı, aynı zamanda Hindistan hukuk sisteminin demirbaşı olma özelliği taşıyor. Alman kalelerinden esinlenerek tasarlanmış olan Yüksek Mahkemenin içerisine girip; kamu davalarını izleyebiliyorsunuz.

Pratik Bilgiler

Resmi Tatiller

  • 3 Ocak Hz. Muhammed’in Doğum Günü
  • 16 Ocak Cumhuriyet Bayramı
  • 17 Şubat Mahashivrati
  • 6 Mart Holi
  • 4 Mayıs Budda
  • 15 Ağustos Bağımsızlık Günü
  • 25 Aralık Noel

Mumbai’de Önemli Günler ve Festivaller
Şehrin kültürünü iliklerinizde hissettiren en önemli festival; kuşkusuz Mumbai Festivali. Her sene ocak ayında gerçekleştirilen festivalde; müzik, moda, tiyatro, alışveriş, spor gibi birçok etkinliğe şahit olabilirsiniz. Ocak ayında gerçekleştirilen bir diğer festival ise Banganga Festivali. Benzersiz bir şölenle gözler önüne serilen festival, yöresel müzikler eşliğinden Malabar tepelerinde düzenleniyor.
Bir ışık festivali olan Diwali ise, her sene kuzey yarım kürenin sonbaharında kutlanan önemli bir festivaldir. Birçok ülkenin şehrinde kutlanan bu festival, karanlığın karşısında ışığın, kötünün karşısında ise iyinin kazanacağına inanıldığı için yapılmaktadır.
Her yıl mart ayında gerçekleşen renklerin festivali olarak tanımlanan Holi Festivali’nde de baharın gelişi kutlanıyor.

Mumbai'de Şehir İçi Ulaşım

Tuktuk diye 3 tekerli motorları olan şehirde yaklaşık 10-20 Rupi ödeyerek kısa mesafeleri kolayca gezilebilir. Tabi ki güvenliği tartışılır fakat birçok kişi bu araçları kullanıyor. Mumbai’de kullanılan ve rikşa denen bisikletlerin arkasında 2-3 kişinin oturduğu ve şoförün insan gücüyle sürdüğü araçlar da mevcut fakat kullanmak yasaktır. Bir diğer alternatifler arasında yer alan taksilere de binebilirsiniz ama taksimetrenin açılmasını mutlaka şart koşun.

Mumbai Mutfağı

Sokak lezzetlerinin başı çektiği Mumbai’de, turistler için bu mutfak aslında pekiyi bir tercih değildir.
Krema soslu bir yemeğe benzeyen Korma, içinde genellikle et olan bir Hint yemeğidir.
“Chicken tandorii” adını verdikleri yemek aslında aşina olduğumuz bir tat olan ızgara tavuk.
Kendine ait birası bulunan Hindistan’da “Kingsfisher” adındaki birayı da mutlaka denemelisiniz.
Ayrıca Mumbai’ye özgü “Pav Bhaji” isimli bir tür geleneksel sebze yemeği de tadılmaya değer.
Saçta veya tavada pişen mayasız ekmek bir tür ekmek olan “Çapati”, ya da gözlemeye benzer “Paratha” da gönül rahatlığıyla yenilebilecek yiyecekler arasında yer alıyor.
 

Mumbai'de Alışveriş

Mumbai’de alışveriş için en çok tercih edilen yer;  Colaba bölgesidir.  Burada oldukça meşhur olan Mumbai’de Chor Bazaar, diğer adıyla Hırsızlar pazarı, farklı ve güzel bir alışveriş deneyimi sunmaktadır. Burada isminin aksine aslında çalınan ürünler değil, sahte ya da antika ürünler satılıyor. Şehrin hemen hemen her yerinde, ipek ürünler, el işlemeleri, rengarenk desenli yöresel eşyalar satın almak mümkün. Pazarlık alışverişte oldukça önemli çünkü 10 Rupi olan bir şeyin, normalde fiyatı yaklaşık 2-3 Rupi.
Baharatlarla haşır neşir olmak ve onlardan satın almak isterseniz de Crawford marketi tercih edebilirsiniz.

Mumbai'de Gece Hayatı

Alkol tüketiminin yaygın olduğu Mumbai'de, gece hayatı oldukça eğlencelidir. Sayılamayacak kadar bar ve cafe bulunur. Athena ve Imsomnia gece kulüpleri en çok rağbet görenlerdir.

Paz
28,65°
Pzt
27,84°
Sal
27,5°
Çrş
26,9°
Mumbai
21 Kas Prş, Güneşli
26,67°
Cum
26,6°
Mobil uygulama
Google PlayApp StoreApp Gallery